25-10-2012

25/10/12 – Internettrollen

Internettrollen die zwemmen in het digitale riool

Klinkt smerig hè? Zuiver en oprecht is het allesbehalve: mensen die, al dan niet anoniem, de strontkar legen op het internet. Het is aan de orde van de dag en dat is dieptriest. Trollen bestaan alleen in sprookjes, zou je denken. Ze bestaan ook in het echt, misschien je buurman wel. Ze zijn van vlees en bloed, maar nemen een virtueel gedaante aan als ze ‘online’ gaan. Veelal incognito. Vilein gaan ze te werk.

Internet als open riool
Doelwit? Vooral beroemdheden. Die moeten het dikwijls ontgelden en hebben vaker dan hen lief is, te maken met de keerzijde van het internet: gluiperige internettrollen. Deze dwergen vervuilen zélf het water waar ze in zwemmen, al hebben ze dat dikwijls niet in de gaten.

“Een open riool”, aldus Bram Moskowitz in het tv-programma RTL Boulevard, eerder deze week. Deze quote maakt onderdeel uit van zijn reactie op de bedreigingen die zich manifesteren op Twitter, gericht op de pasgeboren baby van de Engelse zangeres Adèle.

Giftige tongen en hatelijke opmerkingen
Binnen een paar minuten nadat officieel bekend wordt dat Adèle het leven schenkt aan een gezonde zoon, breekt de hel los in hun digitale riool. De lange neonroze haren van de internettrollen staan fier overeind. Over hun giftige tongen rollen woorden waar geen woorden voor zijn. Het stinkt enorm. We zien al voor ons hoe ze – ondoordacht – met een hatelijk lachje tweets de wereld inslingeren en retweeten alsof het een lieve lust is. De sukkels.

De lage drempel van internet is vaak de valkuil
De kloof tussen de echte wereld en de virtuele wereld kan soms enorm zijn. Wij adviseren onze klanten niet voor niets om hun online identiteit een verlengstuk te laten zijn van hun tastbare, fysieke identiteit. Die twee moeten synchroon zijn. En daar zit de crux. Want internettrollen zijn vaak gewone mensen, die in een keurige eengezinswoning wonen, belasting betalen of op de fiets naar school gaan.

Wij weten zeker dat de internettrollen die nare dingen zeggen over de baby van Adèle wel anders piepen als ze bij haar thuis aan de keukentafel zouden zitten, nippend aan een dampend kopje Earl Grey thee. In fysieke nabijheid kijken naar de kersverse moeder die geniet van haar kraamtijd en nog een tweede kopje inschenkt voor haar gasten. Ze kan dan wel miljoenen op de bank hebben, ze is bovenal: mens. Jammer dat zoveel mensen dat vergeten of erger nog, nooit zullen beseffen.

Het Webton Team

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!