3 minuten

Hoe maak ik een infographic?

Sinds een aantal jaar worden social media overspoeld door infographics. Dit zijn illustraties die met een unieke combinatie van tekst, cijfers en beeld in één afbeelding een compleet verhaal weten te vertellen. Deze unieke eigenschap zorgt ervoor dat infographics, ook jaren na de stormachtige opkomst, in 2018 nog altijd onverminderd populair zijn. Hoe jij ook een infographic maakt, vertellen we hieronder.

hoe maak ik een infographic

Wat is een infographic?

Een infographic is een illustratie die als doel heeft om een grote hoeveelheid informatie op een bondige manier te presenteren. In essentie is het een combinatie van tekst, cijfers en beelden. De cijfers schetsen een bepaalde trend, die door afbeeldingen en korte tekst verder wordt toegelicht. Zo is het mogelijk om met een enkele illustratie een compleet betoog over een onderwerp te houden.

De populariteit van infographics schuilt in het efficiënte format ervan. In een tijdperk waarin sprake is van een ware information overload, is er aan content en statistieken geen gebrek. Niemand heeft echter tijd om dit allemaal door te spitten. Een infographic presenteert alles wat je over een thema moet weten in één illustratie, die ook nog eens met één muisklik eenvoudig deelbaar is via social media.

Hoe maak ik zelf een infographic?

Het bondige format van infographics zorgt ervoor dat mensen ze graag bekijken en delen; dit kost immers nauwelijks tijd en moeite. Hierdoor zijn deze illustraties uitermate populair geworden onder online marketeers, die ze inzetten als effectief marketinginstrument om in korte tijd een groot bereik te creëren en zo hoger in Google te komen. Natuurlijk moet de illustratie dan wel voorzien zijn van een merknaam, sociaal account of URL.

Een infographic maken is vanwege de hoge informatiedichtheid veel werk en vereist de nodige ontwerpexpertise. Je kunt zo’n illustratie daarom voor je laten maken door een professional, maar hou dan wel rekening met kosten tussen de € 500 en € 2000. Zijn deze kosten hoger dan jouw beschikbare budget? Dan is er maar één alternatief: het zelf maken van de infographic.

Zelf een infographic maken kost behoorlijk wat tijd. Niet alleen moet je gedegen vooronderzoek doen over het onderwerp van je illustratie, maar ook moet je over de vaardigheden beschikken om het geheel op aantrekkelijke wijze te ontwerpen. Veel mensen proberen de illustratie te maken in programma’s zoals Powerpoint of Illustrator, maar hieronder vertellen wij je over een aantal handige alternatieven.

Met welke tools kan ik zelf een gratis infographic maken?

De grote populariteit van infographics zorgt ervoor dat er inmiddels speciale programma’s zijn ontwikkeld om ze te maken. Heb je nog weinig kennis van ontwerpen en wil je snel werken op basis van bestaande sjablonen? Dan zijn webgebaseerde oplossingen als Easel.ly, Piktochart en InfoActive voor jou een ideale keuze.

Heb je een bredere ontwerpachtergrond of wil je simpelweg meer opties hebben om je infographics te bewerken en de resultaten ervan te tracken? Dan moet je het hebben van alternatieven als Venngage en Infogr.am. Als online marketeer kun je hiermee exact zien hoe je illustraties presteren en de resultaten exporteren naar bestandsformaten als XLS en CSV.

Ton Heerze

Over de auteur

Ton Heerze
Eigenaar en oprichter

In 1999 heb ik Webton opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!

138 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
STRATEGY DIGITAL DESIGN
Deel dit artikel