17-02-2017

Hoe lang duurt het om hoger te scoren?

Hoe lang duurt het om een hogere positie te bereiken in Google?

(Een onderzoek uitgevoerd door Ahrefs)

Als je voor een opdrachtgever werkt aan de zoekmachine optimalisatie dan zal iedere opdrachtgever, zonder uitzondering, de volgende vraag stellen:

“Hoe lang duurt het voor mijn website bovenaan in Google staat?”

Mijn standaard antwoord op deze vraag is natuurlijk: “Dat ligt eraan,” omdat er eenvoudigweg te veel variabelen zijn: de kwaliteit van de website, concurrentie, budget, competenties, enz.

Maar bij Ahrefs besloten we om de beschikbare petabytes van historische rangschikkingsgegevens uit te pluizen zodat we een iets kwantificeerbaarder antwoord kunnen geven, iets dat concreter is dan alleen, “Dat ligt eraan.”

Hoe oud zijn de pagina’s die bovenaan staan?

Om te beginnen, hebben we vastgesteld hoe oud de pagina’s zijn die nu bovenaan staan.
We namen 2 miljoen willekeurige zoektermen en extraheerden voor ieder van die zoektermen gegevens uit de tien hoogst gerangschikte pagina’s. Deze fraaie grafiek is daarvan het resultaat:

leeftijd-pagina's
KANTTEKENING.
De ‘leeftijd’ is berekend vanaf de datum dat de crawlers van Ahrefs de pagina voor het eerst zagen. Maar aangezien wij het web met een duizelingwekkend tempo doorzoeken zal de feitelijke leeftijd van de pagina nagenoeg, zo niet volledig, overeenkomen met onze gegevens.

Zoals u kunt zien in deze grafiek is de leeftijd van de gemiddelde pagina in de top 10 ranglijst 2+ jaar oud. En de pagina’s die op nummer 1 staan zijn (gemiddeld) bijna 3 jaar oud. In feite is slechts 22% van de pagina’s die op dit moment in de top 10 staan in het afgelopen jaar geproduceerd:

top 10 resultaat
Dus vervolgens wilden we voor iedere positie in de ranglijst weten hoeveel procent van de pagina’s minder dan een jaar oud was:

1-jaar-oud

Dit zit er niet al te veelbelovend uit, nietwaar? ‘Oude’ pagina’s hebben duidelijk de overhand op de zoekmachine resultaten pagina (SERP).

Hoe lang duurt het voordat een pagina een hogere positie bereikt in Google?

Om antwoord te geven op deze vraag selecteerden we 2 miljoen willekeurige pagina’s die een jaar geleden al waren gezien door de crawler van Ahrefs. Vervolgens liepen we de ranglijstgeschiedenis na van iedere pagina en voor iedere zoekterm waarvoor het in de ranglijst voorkomt.

De uitkomsten hiervan zijn te vinden in onderstaande grafiek:

ranking prestatie

Slechts 5,7% van alle onderzochte pagina’s kwam binnen 1 jaar voor in de top 10 van zoekresultaten voor ten minste 1 zoekterm.

Website pagina’s met een hoge ‘Domain Rating’ (DR) boeken veel betere resultaten dan pagina’s met een lage DR. Dat is niet zo verwonderlijk omdat de ‘Ahrefs’ Domain Rating metric’ (geeft de kwaliteit weer van de backlinkprofielen van een website) goed overeenkomt met Google rankings.

Daarna zoomden we in op deze 5,7% ‘gelukstreffer’ pagina’s om te zien hoe snel deze van niets naar de top 10 zouden gaan.

De meerderheid van deze pagina’s slaagden erin de top 10 in ongeveer 61 tot 182 dagen te bereiken.

toevalstreffers

Bij het bekijken van de grafiek zou je kunnen concluderen dat het 2 tot 6 maanden duurt voordat een pagina in de Google top 10 terechtkomt.

Maar deze conclusie is onjuist omdat deze gegevens alleen betrekking hebben op de 5,7% van de pagina’s die het geluk hadden binnen een jaar de top 10 te bereiken – terwijl bijna 95% van de door ons onderzochte pagina’s die top 10 niet binnen dat tijdsbestek hadden gehaald.

Slechts 5,7% van alle nieuw gepubliceerde pagina’s bereikt binnen een jaar de Google top 10.

Ook hebben we de cijfers die zijn gebaseerd op het maandelijks zoekvolume van de zoektermen herberekend:

binnen eerste jaar

Slechts 0,3% van de pagina’s bereikte binnen een jaar de top 10 voor een zoekterm met een hoog volume.

De volgende grafiek geeft de dynamiek weer van deze 5,7% ‘gelukstreffer’ pagina’s, uitgesplitst naar zoekvolume van de zoekterm waarvoor zij in de ranglijst voorkwamen:

aantal dagen nodig

Het is duidelijk dat je in heel korte tijd een positie in de top 10 kunt verwerven met zoektermen met een laag volume, terwijl termen met een hoog volume bijna een jaar nodig hebben om die top 10 te bereiken.

Maar nogmaals, laten we niet vergeten dat de gegevens betrekking hebben op slechts 5,7% van de ‘gelukstreffer’ pagina’s die binnen een jaar in de top 10 terechtkwamen. De overgrote meerderheid van pagina’s doet het niet zo goed.

Wat betekent dit allemaal?

Heeft ons onderzoek een concreet antwoord gegeven op de “hoe lang duurt het om een hogere positie te verwerven” vraag?

Nee.

Maar we hebben tenminste vast kunnen stellen dat bijna 95% van de nieuwe webpagina’s de top 10 niet binnen een jaar bereikt.

En de meeste ‘gelukstreffers’, die dit wel voor elkaar krijgen, doen dit in ongeveer 2 tot 6 maanden.

Eigenlijk zou ik deze pagina’s niet als ‘gelukstreffers’ moeten betitelen want de reden waarom ze die top 10 binnen een jaar hebben bereikt is hoogst waarschijnlijk het resultaat van hard werk en een enorme kennis van SEO, en niet het resultaat van geluk.

Dus lang leve hard werk en toewijding!

PS: laat me weten wat u vindt van onze conclusies en of er nog meer is dat u door ons onderzocht zou willen zien.

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!