26-04-2012

26/04/12 – Persoonlijke informatie harde schijf

Tweedehands harde schijven bevatten vaak nog persoonlijke informatie

Het Britse Information Commssioners Office (ICO) heeft een opmerkelijke conclusie getrokken uit een onderzoek. ICO liet een onderzoeksbureau 200 harde schijven, 20 USB-sticks en 10 smartphones via veilingsites kopen om ze aan een grondig onderzoek te onderwerpen. De resultaten liegen er niet om: Elf procent van de gebruikte harde schijven bevat nog persoonlijke of vertrouwelijke informatie van de vorige eigenaar.

ICO geeft aan dat dit serieus genomen moet worden, want steeds meer mensen bieden via bijvoorbeeld Marktplaats.nl hun oude spullen zoals telefoons, computers of laptops aan. Bijna de helft van de mensen geeft het weg om maar er maar van af te zijn. Via deze internetsites kan men vaak een gratis advertentie plaatsen en daarmee dan een groot publiek bereiken. Toch blijkt dat dit meer gevolgen kan hebben dat er gedacht wordt. Juist door dat grote publiek kunnen er ook mensen met verkeerde intenties worden bereikt en de apparaten die werden aangeboden bleken verre van ‘schoon’.

Achtendertig procent van de apparaten bleek te zijn gewist en daar konden de onderzoekers dus geen persoonlijke informatie vanaf halen. Op zevenendertig procent van de apparaten zat wel informatie, maar die was niet persoonlijk of vertrouwelijk te noemen. Toch had dus elf procent van de onderzochte apparaten gevoelige informatie op de harde schijf. Het bureau heeft zowel privĂ©- als bedrijfsgegevens aangetroffen. Het betrof met name bedrijfsplannen, bankafschriften, CV’s en medische gegevens.

In onze huidige maatschappij zijn persoonlijke gegevens veel waard. Op internet wordt er alles aan gedaan om zo veel mogelijk informatie over een persoon te vergaren om dit te verkopen aan derden of om er zelf gebruik van te maken. Juist daarom kunnen deze harde schijven veel geld waard zijn. Het onderzoek heeft aangetoond dat het gemakkelijk is voor criminelen om misbruik te maken van deze gemakkelijke toegang tot informatie. Het goed wissen van informatie is dus essentieel.

Bron: www.security.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!