09-03-2014

09/03/14 – Gratis tips voor Responsive webdesign

Responsive webdesign:

Waarmee moet ik rekening houden?

Responsive webdesign is een doorslaand succes en een van de populairste webdesigntechnieken van de afgelopen jaren. Al eerder schreven wij diverse artikelen over deze innovatieve designmethode, waarin de voordelen en nadelen uitgebreid besproken werden. De beste responsive websites maken gebruik van een zogenaamd fluid design. Een website die volgens deze methode wordt ontworpen, is geschikt voor vrijwel alle schermformaten en bestaat uit een grote hoeveelheid states en breakpoints. Helaas is fluid design niet alleen de beste, maar ook de meest prijzige variant van responsive webdesign. Wanneer de prijs een belangrijke rol speelt, kan het dus interessant zijn om een goedkopere aanpak te overwegen. In dit artikel geven wij 3 tips waarmee u tijd en geld kunt besparen.

Tip 1: Less is more

De reden voor de hogere prijs van het eerder besproken fluid design is het grote aantal states en breakpoints dat benut wordt. Hoe minder states en breakpoints ontwikkeld hoeven te worden, hoe minder tijd een ontwerper nodig zal hebben om een responsive site te maken. Door slimme keuzes te maken met betrekking tot de hoeveelheid states en breakpoints, is het mogelijk om tegen een goede prijs een responsive website te maken die voor de meeste bezoekers prima voldoet. Overleg de hoeveelheid states en breakpoints van tevoren dus goed met uw webdesignbureau om onaangename verrassingen te voorkomen.

Tip 2: Effectieve navigatie

Een goede responsive website wordt gekenmerkt door een prettige en snelle navigatie. Maar een website die goed navigeerbaar is op een groot scherm, kan op een kleiner scherm onwerkbaar zijn. Gelukkig zijn er verschillende opties om weinig schermruimte zo effectief mogelijk te benutten. Het zoekveld is hierbij cruciaal: door op een bepaalde term te zoeken kunnen bezoekers binnen enkele seconden naar de gewenste pagina navigeren. Andere mogelijkheden zijn het uitklapbaar maken van menu-items of het vervangen van menuteksten door compacte afbeeldingen. Waar u ook voor kiest; bedenk van tevoren goed welke manier van navigeren uw doelgroep prettig vindt en bespreek dit met uw webdesignbureau.

Tip 3: Snelle laadtijden

De laadtijd van een website is altijd een heikel punt, of het nu om een ‘gewone’ of een responsive website gaat. De beperkte rekenkracht van mobiele apparaten zorgt ervoor dat het voor een websitebouwer een ware uitdaging is om een website snel in te laten laden op een van deze apparaten. Logischerwijs doen websitebouwers er alles aan om laadtijden zoveel mogelijk te verkorten. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van zaken als icon fonts en CSS in plaats van afbeeldingen. Wanneer u een website wilt met diverse grote afbeeldingen, bespreek dan vooraf met uw webdesignbureau wat de beste strategie is om de laadtijd op mobiele apparaten onder controle te houden.

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!