09-07-2012

09/07/12 – Google ‘woordenboek’

Google is de meest gebruikte internet zoekmachine ter wereld. In Nederland zal er bijna niemand te vinden zijn die niet bekend is met de zoekmachine, ook wereldwijd zal dit niet veel anders zijn. Niet zo’n gek idee dus dat twee kunstenaars uit Londen besloten om een Google woordenboek te maken.

Voor online marketeers maken zoekmachinegerelateerde termen zoals linkbuilding (zie hier de trends voor 2018) reeds een belangrijk deel uit van het dagelijkse jargon op de werkvloer. Voor de doorsnee gebruiker is dat echter een ander verhaal.

De twee designers uit Londen, genaamd Ben West en Felix Heyes zijn daarom bezig met een woordenboek gebaseerd op zoekresultaten uit Google. In tegenstelling tot een normaal woordenboek gebruiken zij echter geen tekst om woorden te omschrijven, maar gebruiken zij de eerste afbeelding die via Google te vinden is voor dat woord.

Op dit moment zijn er 21.000 woorden op deze manier in het woordenboek van West en Heyes geplaatst. Hierdoor is het boek 1240 pagina’s dik en bevat het vooral veel foto’s die de lezers van het woordenboek zullen verwonderen. Het blijkt namelijk dat de eerste afbeeldingen die in Google te zien zijn niet altijd aantrekkelijk is. Zo bevat het boek veel afschuwelijke medische foto’s, porno, racisme en slechte striptekeningen.

Het klinkt natuurlijk als heel erg veel werk om 21.000 zoekopdrachten in te voeren in Google en daar afbeeldingen voor te zoeken. De twee Londense designers hebben dan ook niet zelf al het werk verricht. Twee PHP scripts deden het lastige werk voor hen. Het eerste script zocht de plaatjes die hoorden bij de woorden via Google en het tweede script zette ze in kolommen op pagina’s en maakte er PDF-bestanden van.

Voor de één klinkt het woordenboek van West en Heyes als een grappig hebbedingetje, de ander zal het complete papierverspilling vinden. De designers zelf vinden het echter een goede weerspiegeling van de wereld anno 2012: ‘It’s really an unfiltered, uncritical record of the state of human culture in 2012’

De designers willen een aantal varianten met zachte kaft van het boek uitgeven voor verkoop. Het is nog niet bekend of de opbrengsten van de verkoop worden gebruikt om copyright-houders van de afbeeldingen mee te betalen.

Bron: computeridee.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!