13-03-2017

Google Webmaster Tools

Google Webmaster Tools: een korte handleiding

Google Webmaster Tools is een bekende naam voor iedereen die zich met SEO bezighoudt. Dit hulpprogramma bied je als webmaster inzicht in de informatie die Google heeft over je website. Dat is niet alleen handig om te zien welke content de bezoekers op je site waarderen, maar ook om deze te optimaliseren voor een betere vindbaarheid in de zoekresultaten.

google webmaster tools

Uitleg: wat is het verschil met Search Console?

Google Webmaster Tools wordt door miljoenen mensen gebruikt en heeft in de loop der jaren een uitstekende reputatie opgebouwd. Des te verrassender was het daarom dat Google twee jaar geleden besloot de naam van de tool te veranderen. Volgens het zoekmachinebedrijf was deze niet langer representatief voor de gebruikersgroep van het hulpprogramma.

Want daar waar de tool aanvankelijk werd ontwikkeld als hulpmiddel voor webmasters, maken inmiddels tal van andere doelgroepen ervan gebruik. Denk hierbij onder meer aan ondernemers, SEO-specialisten, online marketeers, programmeurs en webdesigners.

Met deze kennis in het achterhoofd besloot de zoekgigant de naam te veranderen naar Google Search Console. Inhoudelijk is er gelukkig geen verschil, want de functionaliteit van Webmaster Tools is nog altijd hetzelfde en wordt zelfs regelmatig uitgebreid.

Google Webmaster Tools gebruiken

Google Webmaster Tools gebruiken wijst zich over het algemeen vanzelf. Alle informatie over je website wordt op overzichtelijke wijze gepresenteerd. Hierdoor zie je in één oogopslag wat de mogelijke verbeterpunten zijn.

De tool laat bijvoorbeeld zien of er op bepaalde pagina’s problemen zijn met zaken als titels en metatags en geeft een melding als de spider tegen indexatieproblemen aanloopt. Ook is het heel eenvoudig om de laadsnelheid van je website te meten. Dit is een factor die niet alleen van belang is voor een positieve gebruikerservaring, maar ook voor een goede positie van je site in de zoekresultaten.

Functionaliteiten zoals Fetchen als Google

Google Webmaster Tools bevat meerdere hulpprogramma’s om je website op verschillende manieren te toetsen. Zo kun je met de Mobielvriendelijke test uitvinden of je site optimaal wordt weergegeven op mobiele apparaten. Niet onbelangrijk, want het merendeel van de bezoekers is hier tegenwoordig van afkomstig.

Een tool zoals Fetchen als Google helpt je daarnaast om te controleren of Googlebot wel voldoende toegang krijgt tot je website. Dit is een simulatie van het crawlproces en maakt duidelijk waar het probleem ontstaat op het moment dat er sprake is van crawlproblemen.

Google Webmaster Tools maakt dus niet alleen melding van problemen en verbeterpunten, maar reikt je ook de tools aan om deze op te lossen. En dat is precies wat het hulpprogramma al vele jaren ongekend populair maakt. Maak jij er nog geen gebruik van? Meld je dan direct gratis aan bij Search Console om te profiteren van de vele voordelen.

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!