08-09-2014

08/09/14 – Einde Google Authorship

Google stopt met ‘Google Authorship’

Sinds begin september wordt Google Authorship niet meer getoond in de zoekresultaten. Drie jaar geleden lanceerde Google de mogelijkheid om gezichten te tonen naast elk item dat mensen schreven op hun website, mits verbonden aan hun Google+ account. In juni dit jaar koos Google ervoor om de profielfoto’s niet meer te laten zien in de zoekresultaten, om het gebruik van de zoekmachine op een telefoon en desktop een meer uniforme ervaring te geven. Reden hiervoor is dat de fotootjes teveel ruimte opeiste op mobiele apparaten. En nu heeft Google gekozen om de stekker eruit te trekken.

De supportpagina van Google zegt het als volgt: “Authorship markup is no longer supported in web search”.

Te weinig resultaten

Google Authorship heeft niet aan de verwachtingen kunnen voldoen. Volgens John Mueller (in het artikel ‘It’s Over: The Rise & Fall Of Google Authorship For Search Results’) zijn daar twee redenen voor:

  1. Lage adaptie door auteurs en webmasters

Te weinig mensen kregen het voor elkaar om de Google Authorship te implementeren. Zelfs toen Google de auteursmarkering eenvoudiger maakte door een attribuut te ontwikkelen, vielen de resultaten tegen.

  1. Lage meerwaarde voor zoekers

Zoals al gezegd stopte Google in juni met het tonen van de foto’s. Volgens John Mueller is de reden hiervoor dat er maar een klein verschil was tussen het klikgedrag op zoekresultaten met foto en zonder foto.

Maar is het dan voor altijd weg? “Our guess is that it probably is not”, zegt Eric Enge van Search Engine Land. “The concept is a good one. We buy into the notion that some people are smarter about certain topics than others. The current attempts at figuring this out have failed, not the concept.”

Ingelogd? Foto’s!

Kijk overigens niet vreemd op als je toch hier en daar een profielfoto blijft zien. Google laat auteursfoto’s gewoon zien naast hun G+posts zolang de auteur in jouw circle voorkomt en zolang je ingelogd bent op je account.

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!