3 minuten

Google Maps geeft een foutmelding, wat is er aan de hand?

Inmiddels heeft bijna elke website wel een kaartje van Google Maps op de website staan, waarop de locatie van het bedrijf staat aangegeven. Dat is natuurlijk ontzettend handig voor jouw bezoekers. Het is dan ook erg vervelend als je erachter komt dat ditzelfde kaartje van Google Maps op jouw website niet meer werkt. Hoe kan dat? En hoe los je het op?

Google Maps geeft een foutmelding, wat is er aan de hand?

Hoe komt het dat je een foutmelding krijgt?

Op 11 juni 2018 kwam Google met een nieuw beleid op het gebied van betalingen: het Google Maps Platform werd geïntroduceerd.

Door dit platform gebruikt Google voor Google Maps tegenwoordig een ander prijssysteem dan dat we gewend waren. In plaats van de abonnementen, hanteert Google vanaf 11 juni 2018 een ‘Pay as you go’-systeem. Dat betekent dat de prijs die je voor Google Maps betaalt, afhangt van hoe vaak jouw bezoekers de kaart op jouw website gebruiken.

Betalen voor Google Maps, maar het was toch gratis?

Wanneer je dacht dat je Google Maps gratis kon gebruiken, hoef je niet gelijk in paniek te raken. Voor de meeste gebruikers blijft Google Maps gewoon gratis. Je krijgt van Google namelijk elke maand gratis een tegoed van 200 dollar. Dat betekent dat er per dag 25.000 keer van de kaart op jouw website gebruik kan worden gemaakt. Dit is voor de meeste website-eigenaren meer dan voldoende.

Waarom doet de kaart van Google Maps het dan niet meer?

Waarschijnlijk kun je voor jouw eigen website wel nagaan of je inderdaad aan die 200 dollar tegoed per maand genoeg hebt. Wanneer dat zo is, vind je het misschien nog steeds vreemd dat Google Maps de kaart niet meer op jouw website laat zien.

Google wil er zeker van zijn dat wanneer je toch over het gratis tegoed heen gaat, je voor het extra gebruik van Google Maps betaalt. Daarom heeft Google het vanaf 11 juni 2018 voor iedere website-eigenaar verplicht gemaakt om betalingsgegevens in te vullen. Bij de websites waarvan de eigenaren dat niet hebben gedaan, plaatst Google een foutmelding in de kaart die zij van Google Maps op hun website gebruiken.

Hoe kom je van de foutmelding af?

Wil je van de foutmelding af? Dan zul je jouw betalingsgegevens moeten invullen in Google. Als je dat hebt gedaan, ontvang je een unieke sleutel, de zogenaamde API-key. Aan deze key kan Google herkennen welke websites Google Maps gebruiken.

Een API-key kun je op de volgende manier krijgen:

  1. Log in op jouw Google-account en ga naar de Google Developers-pagina.
  2. Klik rechts bovenin op de blauwe knop waarop de tekst ‘Get Started’ staat.
  3. Je kunt nu ‘Maps’ ‘Routes’ en ‘Places’ aanvinken. Je moet sowieso ‘Maps’ aanvinken om de kaart weer op jouw website werkende te krijgen. Wanneer je aan jouw bezoekers wilt laten zien welke route zij het beste kunnen nemen, vink je ook ‘Routes’ aan. ‘Places’ is voor de meeste website-eigenaren irrelevant om aan te vinken en kun je dus achterwege laten.
  4. Geef de kaart nu een naam, bijvoorbeeld ‘Google Maps Webton’ en klik op ‘Continue’. Doorgaans moet je nu even wachten totdat de volgende pagina is geladen.
  5. Als de volgende pagina is geladen, kun je jouw betalingsgegevens invullen. Het kan voorkomen dat je eerst even een account moet aanmaken.

Hoe kun je de API-key op jouw website installeren?

Wanneer je de laatste stap hebt doorlopen, krijg je een API-key. Deze key moet je (laten) installeren op jouw website. Zodra je dat hebt gedaan, werkt de kaart van Google Maps weer!

Een API-key kun je doorgaans op de volgende manier installeren:

  • Als je een plugin voor Google Maps gebruikt, ga je naar de instellingen van de plugin. Doorgaans wordt daar duidelijk waar je de key kunt plaatsen.
  • Heeft de template van jouw website standaard een Google Maps kaart? Dan kun je doorgaans de API-key bij de instellingen van de template invullen.
  • Gebruik je vanuit een layout builder Google Maps? Dan kun je de API-key op de pagina zetten waarop je de kaart van Google Maps laat zien.

Kom je er zelf niet uit? Schakel dan de hulp in van de experts van Webton.

Ton Heerze

Over de auteur

Ton Heerze
Eigenaar en oprichter

In 1999 heb ik Webton opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!

138 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
STRATEGY DIGITAL DESIGN
Deel dit artikel