22-05-2012

Google maakt zoekmachine slimmer

Google zoeken slimmerDoor een vernieuwde techniek in de zoekfunctie van Google’s zoekmachine kan er meteen antwoord gegeven worden op specifieke vragen. Deze nieuwe ontwikkeling heet ‘The Knowledge Graph’. De applicatie moet ervoor zorgen dan Google meer ‘menselijke’ antwoorden kan geven op gestelde vragen of ingetypte zoektermen. Google maakt dit op hun webblog bekend.

Wat de gevolgen zijn voor websites die op dit moment bovenaan in Google staan, valt nog te bezien. Sites die hun toppositie hebben verworven door een sterk linkprofiel op te bouwen (vaak met de hulp van een ervaren specialist), zullen voor sommige zoekopdrachten het veld voor The Knowledge Graph boven zich moeten dulden.

Hoe dan ook gaat Google ervoor zorgen dat de context van een bepaalde zoekterm begrepen wordt door de zoekmachine. Op dit moment zorgt Google er namelijk alleen voor dat op soortgelijke termen gezocht wordt binnen het internet.

Al bijna 40 jaar wordt er gezocht op eenzelfde manier. Zoekmachines zorgen ervoor dat alleen de ingetypte zoekwoorden opgezocht worden op het internet. Dit is een vreemde gang van zaken volgens Google, want woorden zijn niet zomaar combinaties van letters, maar ze betekenen daadwerkelijk iets in de ‘echte wereld’. Daarom heeft Google een zelfdenkend model ontworpen dat in staat is om relaties en contexten te vinden bij de zoektermen die worden ingetypt.

Google heeft laten weten dat ze het model eerst toepassen op de Amerikaanse markt en daarna de dienst wereldwijd ter beschikking zullen stellen.

In de praktijk zal een gebruiker zoeken naar een bepaalde zoekterm. Deze zoekterm wordt dan vervolgens weergegeven op de normale manier, maar met de Knowledge Graph zal er rechts naast de zoekresultaten een apart vak komen. In dit vak zal achtergrondinformatie komen te staat over de gezochte term. Bovendien zullen er binnen de context die de Knowledge Graph berekent ook links en suggesties weergegeven worden. Zo wordt de gebruiker optimaal voorzien van eventueel gezochte informatie, zonder daar zelf veel werk voor te hoeven verrichten.

Google noemt deze manier van zoeken een eerste stap richting de toekomst en voorspelt dat dit door andere zoekmachines overgenomen zal worden. Zoeken wordt dus nog gemakkelijker.

Bron: www.telegraaf.nl

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!