27-12-2016

Google Analytics WordPress

Gratis Google Analytics aanmaken voor je WordPress website

Een website is altijd een middel tot een doel. Of het nu is om de naamsbekendheid van je bedrijf te verhogen, zaken via je webshop te verkopen of informatie over je hobby te delen– je hebt altijd een reden om online aanwezig te zijn. En natuurlijk wil je daarom kunnen zien of het middel zijn doel ook bereikt. Dat kan met Google Analytics, de dienst van Google die je meer inzicht geeft in je bezoekersverkeer.

Omdat WordPress webdesign tegenwoordig helemaal in de mode is en de meeste websites met dit Content Management System worden gebouwd, leggen wij hieronder uit hoe je Google Analytics voor je WordPress website instelt. Het aanmaken, instellen en koppelen van een account is namelijk vrij eenvoudig, maar dan moet je wél even weten hoe het werkt.

Stap 1: Login op de Google Analytics website

Ga naar de website van Google Analytics om een account aan te maken. Login met je Gmail-account of klik op ‘Een account maken’ als je nog geen account hebt. Vul de gevraagde gegevens in.

google-analytics-in-wordpress-installeren

Stap 2: Meld je WordPress website aan bij Google Analytics

Klik op ‘Aanmelden’ om verder te gaan.

AANMELDEN GOOGLE ANALYTICS

Klik onder de vraag ‘Wat wilt u graag bijhouden?’ op de knop ‘Website’.

WEBSITE TOEVOEGEN GOOGLE ANALYTICS

Stap 3: Account aanmaken en property instellen

Ga naar beneden op de pagina en kies een naam voor je account.

accountnaam

Nu is het tijd om je property in te stellen. Vul de naam van je website in onder ‘Websitenaam’ en voeg daaronder de URL (het unieke adres) van je website toe. Kies de branche waarin jouw website thuishoort en selecteer Nederland als tijdzone (GMT+01:00) Amsterdam.

property instellen

Stap 4: Instellen Google Analytics account

Kies Nederland als land en klik op ‘Ik ga akkoord’ om de servicevoorwaarden van Google te accepteren en verder te gaan met je aanmelding. Google Analytics heeft nu een speciaal Tracking-ID voor je aangemaakt, een code die je invoegt op je WordPress site. Selecteer het Tracking-ID met de muisaanwijzer en druk daarna op CTRL + C (druk tegelijkertijd op de Control-toets en de C-toets op je toetsenbord). Je hebt het Tracking-ID nu gekopieerd.

tracking id

Stap 5: installeren Google Analytics plugin in WordPress

Login op je WordPress website. Voer je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op ‘Inloggen’.

wordpress login

Klik in het WordPress menu aan de linkerzijde op ‘Plugins’ en vervolgens op ‘Nieuwe plugin’. Typ nu ‘google analytics’ in het zoekveld aan de rechterzijde van de pagina. Klik bij de Google Analytics plugin met 600.000+ actieve installaties op ‘Nu installeren’.

GOOGLE ANALYTICS IN WORDPRESS INSTALLEREN

Stap 6: Activeer en authenticeer de plugin in WordPress

De plugin is nu succesvol geïnstalleerd. Klik op ‘Plugin activeren’ om de plugin in WordPress actief te maken.

plugin activeren

Je bent nu bijna klaar. Klik in het linkermenu op ‘Google Analytics’ en vervolgens op ‘Instellingen’. Klik op ‘Authenticate with Google’ om de installatie automatisch af te ronden. Lukt dit niet? Vink dan ‘Manually enter Tracking ID’ aan en klik met de muisaanwijzer in het invoerveld dat verschijnt. Druk nu op CTRL + V om het eerder gekopieerde Tracking ID te plakken. Klik linksonder op ‘Wijzigingen opslaan’.

google authenticate

Dat is alles! Google gaat nu aan de slag om je aanvraag te verwerken. Vaak zul je al binnen enkele uren de eerste statistieken zien binnendruppelen, maar in zeldzame gevallen kan dit ook enkele dagen in beslag nemen. Wil je meer weten over het instellen van Google Analytics voor WordPress? Stel je vraag via info@webton.nl of bel naar 074 – 3030400.

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!