09-04-2013

09/04/13 – Revolutie Google Glass?

google-glassGaat Google Glass zorgen voor een revolutie?

Ondanks de voorlopige afwezigheid van de Google Glass op de markt, is het al een heuse hype aan het worden. Als het aan Google ligt moet het ‘the next big thing worden die de wereld zal veranderen’ een ware revolutie dus. Even voor de duidelijkheid, het betreft een bril.

Google is al een behoorlijke tijd bezig met de ontwikkeling van Google Glass, een hypermoderne bril, die aan het einde van dit jaar zijn intrede op de markt zal doen. In de brillenpoot zitten allerlei technische snufjes verwerkt zoals een camera, een GPS-systeem, WiFi, microfoon en geluidsapparatuur. Een klein schermpje net onder je wenkbrauw zorgt ervoor dat je in staat bent je e-mail te checken terwijl je in de file staat, berichten te sturen, te navigeren zonder een daarvoor bestemd apparaat in je handen, foto’s te verzenden, filmpjes te maken of iets op te zoeken op het internet tijdens een saaie vergadering. Eigenlijk alles wat een Smartphone dus ook kan maar dan in de vorm van een bril, non-stop.

Google Glass is eigenlijk de tegenhanger van de huidige smartphones. Een smartphone biedt je als gebruiker nog de kans om je telefoon even weg te stoppen in bijvoorbeeld je broekzak. Maar een bril draag je de gehele dag. Dit stelt je in staat om ook jezelf de gehele dag in een virtuele omgeving te begeven. Google Glass stelt voorop om alle handelingen die je kunt uitvoeren zo natuurlijk mogelijk te laten ervaren. Met het gebruik van een Smartphone moet je alles even stop zetten om daar mee aan de slag te gaan en is je omgeving hier getuige van, terwijl je bij de Google Glass je activiteiten gewoon door kunt laten gaan zonder dat iemand merkt dat jij ergens anders mee bezig bent. Niemand hoeft in principe te weten dat jij tijdens een lange vergadering even je e-mail checkt. De Google Glass is namelijk veel minder opzichtig dan een Smartphone en zorgt voor een soort digitale dimensie in je eigen kijk veld.

Met de komst van de smartphones is onze samenleving onderhevig aan een hoop veranderingen. Er kwamen andere normen en waarden, regels veranderden. Het wordt vaak als onbeleefd beschouwd wanneer je in gezelschap je smartphone erbij pakt maar met een Google Glass merkt je gezelschap niet eens dat je fysiek minder aanwezig bent, enkel je pupillen kunnen je verraden. Hoe gaan we daar als samenleving mee om en welke normen en waarden komen daarbij kijken?

Je kunt je afvragen hoe ver het nog kan gaan? Als Google Glass inderdaad een succes wordt, leven we dan straks allemaal zijdelings naast elkaar in onze eigen virtuele samenleving? Kunnen we straks de realiteit nog onderscheiden van het digitale? Hier kunnen we alleen maar speculeren, wie had tenslotte 10 jaar geleden gedacht dat een smartphone onze samenleving zou beheersen? Juist, maar weinig mensen en toch is dit het geval. De toekomst zal uitwijzen hoe onze wereld er in de toekomst uit komt te zien, met of zonder bril.

Bron: Nrc.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!