05-01-2012

05/01/12 – Filesharing religie in Zweden

Filesharing nu erkende religie in Zweden

In Zweden is het delen en kopiëren van gegevens, ook wel ‘filesharing’ genoemd, vanaf nu officieel een geloofsovertuiging. De belijders van dit geloof noemen zichzelf ‘Kopimisten’ en zijn heilig van het delen van informatie overtuigd.

De ‘Kerk van het kopiëren’ is de basis voor de Kopimisten. De officiële registratie van de kerk maakt voor de gelovigen een einde aan een jaar van vechten voor erkenning. De naam van de kerk komt voort uit de naam van een online beweging genaamd ‘Kopimi’. Deze beweging probeert eigenaren van websites het logo van de Kopimisten op hun website te laten plaatsen. Op deze manier kan de beheerder laten weten dat de informatie op die website vrij over te nemen is.

De groep die zich hard heeft gemaakt voor deze zaak komt voort uit een jongerenafdeling  van de politiek omstreden Pirate Party. De partij is al 6 jaar bezig om hervorming van copyrightwetten en wetten op patenten door te voeren.

Ongeveer 3000 mensen zijn op dit moment lid van de kerk. De organisatie verwacht een grote stijging van het ledenaantal nu de kerk officieel erkend is. Het feit dat de kerk nu een naam en een gezicht heeft gekregen betekend overigens niet dat hun activiteiten ongestoord doorgang kunnen vinden: IIn Zweden is filesharing nog steeds bij wet verboden.

Bron: Hln.be

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!