24-01-2012

24/01/12 – Facebookgebruikers lage eigenwaarde

Onderzoekers hadden al uitgezocht dat mensen die veel gebruik maken van Facebook meer ‘grijze massa’ in hun hersenen hebben dan anderen. Deze grijze massa bevat veel hersencellen in tegenstelling tot ‘witte massa’, dat voornamelijk verbindingselementen bevat. Een recente studie van de Utah Vally University komt met nog een opmerkelijk feit: mensen die veel gebruik maken van Facebook hebben een laag gevoel van eigenwaarde.

De onderzoekers vergeleken het social media gebruik van 425 studenten met hun sociale leven offline. Studenten die veel tijd online besteden gaven meestal aan dat andere mensen een beter leven hebben. Mensen die veel Facebookvrienden hebben die ze in het echt niet kennen, gaven aan dat andere mensen gelukkiger zijn dan zij zelf. Volgens de onderzoekers is Facebook niet de directe oorzaak van een laag gevoel van eigenwaarde. Ze stellen dat mensen met een laag gevoel voor eigenwaarde sneller vreemden toevoegen dan mensen die een gelukkig offline leven hebben.

De onderzoeksresultaten waren te verwachten. Wanneer iemand constant blootgesteld wordt aan vakantiefoto’s van vrienden, nieuwe relaties en video’s van feestjes dan is het gemakkelijk voor die persoon om te denken dat hij zelf een minder spannend en leuk leven leidt. Dit gevoel wordt versterkt doordat negatieve aspecten van iemands leven vaak wordt weggestopt of zelfs helemaal niet gedeeld worden.

Bron: Tecca.com

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!