10-11-2011

10/11/11 – Facebook steeds belangrijker

Facebook steeds belangrijker als nieuwsbron

Jongeren hebben nauwelijks interesse meer voor dagbladen. Er is geen verschil of de kranten gratis verstrekt worden of dat er geld voor betaald moet worden.

Tegenwoordig is voor een groot aantal jongeren social media  zoals Facebook  een grotere actualiteitenbron dan ‘oude’ media zoals dagbladen. Dertig procent van de jongeren in Engeland maakt zeker een maal per week gebruik van Facebook als nieuwsbron. Zo laat onderzoeksbureau Lightspeed Research weten. Voor ongeveer een tiende van de deelnemers aan een door het bureau uitgevoerd marktonderzoek is Facebook zelfs nieuwsbron nummer één.

Het bekeken nieuws betreft onder anderen berichten van bekenden en verwijzingen naar nieuwsartikelen uit online kranten of blogs.

In Nederland doen blogs zoals Geenstijl.nl  het goed als het gaat om verstrekken van nieuws en achtergronden. De blogs pakken dit echter wel op hun eigen manier aan waardoor sommige berichtgeving gekleurd kan zijn.

De meeste participanten van het onderzoek geven aan na een bericht op radio of televisie te hebben gehoord, hierover verdere informatie te verzamelen via nieuwssites of blogs op het internet.

Ondanks de ontwikkelingen blijft de TV voor alle doelgroepen de voornaaste nieuwsbron na zes uur ’s avonds. Meer dan tweederde van de ondervraagden bekijkt de actualiteiten via de televisie. Voor senioren is de televisie helemaal van belang: negen van de tien senioren wordt via de TV op de hoogte gesteld van de actualiteiten.

Bron: informatieprofessional.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!