27-05-2013

27/05/13 – Facebook minder populair

Facebook minder populair onder jongeren

facebookMet ruim een miljard gebruikers is Facebook het populairste platform onder alle sociale media echter begint er aan de stijgende lijn van Facebook langzamerhand een einde te komen. Vooral jongeren trekken massaal weg van Facebook en zoeken hun plekje elders in het sociale medialandschap. Wat is hier precies de oorzaak van en wie zijn de opvolgers van Facebook?

Een reden die vaak wordt aangedragen voor de verschuiving is toch dat jongeren het niet altijd kunnen waarderen dat hun ouders in het bezit zijn van een Facebook account. Ouders kunnen hun kroost hierbij nauwlettend in de gaten houden en krijgen dus een kijkje in het leven van hun kinderen. Jongeren delen op Facebook veel informatie die liever niet gedeeld wordt met ouders. Dit klinkt natuurlijk vrij logisch maar de reden voor het vertrek van veel jongeren ligt natuurlijk veel dieper.

De jongere generatie is vrij kritisch over hetgeen wat hen voorgeschoteld wordt. Daarbij zijn jongeren ook voortdurend op zoek naar vernieuwing en vooral nieuwe technieken. Er zijn een aantal eisen die jongeren blijven stellen aan een sociaal platform en dat is voornamelijk; toegankelijkheid, makkelijk in gebruik en als laatste moet het aantrekkelijk zijn. Laat dit nou net de reden zijn waarom Facebook steeds minder populair wordt. Met name op mobiel gebied laat Facebook enorm veel kansen liggen en is Facebook eigenlijk best wel saai en biedt het ondanks dat het vrij toegangelijk is, geen uitdaging voor jongeren.

Juist op de punten waar Facebook het laat liggen, doen zich nieuwe alternatieven voor die het beduidend beter doen in vergelijking met Facebook. Hierbij moet je denken aan Twitter, Instragram, Pinterest,  Whatsapp en Snapchat. Deze applicaties zijn vernieuwend, gaan mee in de mobiele mogelijkheden en bieden vooral een leuke nieuwe insteek.
Uit een onderzoek van Social Media Around the World 2012 blijkt dat een gemiddeld persoon lid is van 2 sociale platforms. De verwachting is dat in de toekomst men lid gaat zijn van verschillende platformen. Binnen elk platform wordt er andere informatie gedeeld met een steeds intiemer gezelschap. Op deze manier kan een gebruiker nauwkeurig bepalen welke informatie hij of zij met welke personen wil delen.

Ondanks de trage terugloop van jongeren is er geen sprake van een massale terugloop. Facebook is en blijft voorlopig nog het populairste netwerk en er zal heel wat tijd en moeite overheen gaan voordat dit gaat veranderen.

Bron: zigt.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!