28-10-2011

28/10/11 – Facebook aangeklaagd

Max Schrems, een 24-jarige student uit Oostenrijk die rechten studeert, heeft besloten om sociaal netwerk Facebook aan te klagen vanwege schending van de privacy. De Oostenrijker vroeg al zijn persoonlijke informatie op die bij het sociale netwerk over hem bekend was. Facebook voldeed aan dit verzoek en stuurde Max een cd met daarop alle informatie, deze cd bevatte een schokkende hoeveelheid aan data. Maar liefst 1200 pagina’s met persoonlijke informatie van de afgelopen 3 jaar was erop te vinden, verdeeld over 57 categorie├źn.

Hoewel de hoeveelheid persoonlijke data die Facebook van hem in bezit had al overweldigend was, viel er nog iets op aan de data. In de categorie ‘messages’ vond de 24-jarige jongen berichten terug die hij al lang verwijderd had. Toch had Facebook nog steeds de beschikking over deze persoonlijke berichten tussen hem en zijn Facebook-vrienden.

Doordat Max een rechtenstudent is, onderzocht hij of er hier sprake was van eventuele privacyschending. De student kwam erachter dat Facebook niet alleen een hoofdkantoor in de Verenigde Staten (Palo Alto, California) heeft, maar sinds 2009 ook een kantoor in Europa heeft, namelijk in Ierland (Dublin). Gegevens van Europese leden van het sociale netwerk worden hier opgeslagen. En wat blijkt; de privacy wetgeving is in Europa veel strenger dan in de Verenigde Staten. Hierop besloot Max Schrems om 22 klachten over privacyschending in te dienen bij de Ierse overheid. Op dit moment zoekt de Ierse overheid uit of Facebook inderdaad in strijd is met zowel de Ierse- als Europese privacywetgeving.

Max zet ondertussen zijn strijd voort en roept andere mensen ook op om hun persoonlijke data op te vragen bij het sociale netwerk. Op zijn website, die hij voor de gelegenheid de naam ‘Europe versus Facebook‘ heeft gegeven, legt de Oostenrijker uit hoe je zelf je informatie op kan vragen. Dit verhaal krijgt ongetwijfeld een vervolg.

Bron: Zaplog

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!