fbpx
2 minuten

De beruchte Error 404

Wat is de bekende ‘404 error’?

Een 404 error is een foutmelding die verschijnt wanneer je een webpagina probeert te openen, maar die niet bestaat. Dit betekent dat de pagina die je zoekt niet op het web te vinden is. De 404 error is een van de meest voorkomende foutmeldingen op het web. Het kan gebeuren wanneer je per ongeluk een verkeerd adres intypt, of wanneer een webpagina verplaatst of verwijderd is.

Wanneer je een 404 error krijgt, zal je een foutmelding zien met de tekst404 Not Found. Er zal ook een bericht verschijnen met informatie over waarom de pagina niet te vinden is. Hoewel een 404 error frustrerend kan zijn, is het belangrijk om te weten dat het geen schadelijke software of een beveiligingsprobleem is.

404 error

Het betekent gewoon dat de pagina die je probeert te openen niet meer bestaat. Als je een 404 error krijgt, kan je proberen op een andere manier naar de pagina te zoeken. Als je bijvoorbeeld het adres van de pagina kent, kan je proberen deze direct te openen. Je kan ook de zoekfunctie van de website gebruiken om te zoeken naar de pagina die je zoekt. Als je nog steeds geen resultaten krijgt, is het misschien verstandig om contact op te nemen met de eigenaar van de website.

Ze kunnen je helpen het probleem op te lossen of je doorverwijzen naar een andere pagina. De 404 error is een veelvoorkomend fenomeen op het web, maar het betekent niet dat je je zorgen moet maken. Als je een 404 error krijgt, is het belangrijk om de oorzaak te vinden en te begrijpen waarom de pagina niet meer bestaat.

Je bent hem ongetwijfeld al eens tegengekomen: de beruchte Error 404. Het is de foutmelding die je krijgt als een pagina op een website niet kan worden gevonden. Maar wat zijn nu de meest voorkomende oorzaken achter de Error 404 en hoe kun je deze foutmelding op je eigen website oplossen en herstellen? Hieronder leggen we je het uit.

error 404

Wat is de exacte betekenis van Error 404?

Error 404 is de HTTP-statuscode die een webserver weergeeft wanneer het opgevraagde bestand niet aanwezig is. Soms krijg je daarom ook wel de melding Not Found of File Not Found te zien.

De betekenis van een 404 Error is dus simpel – óf de gevraagde webpagina bestaat niet op de server, óf de link die naar de pagina verwijst is onjuist. Ook kan het zijn dat je als gebruiker simpelweg het verkeerde websiteadres in de browserbalk hebt ingetypt.

Error 404 oplossen en verwijderen

Wanneer je op je eigen website een Error 404 vindt, wil je dit logischerwijs zo snel mogelijk oplossen. Een standaard 404 pagina is immers niet meer dan een foutmelding en heeft daarom niet het webdesign en de navigatiemogelijkheden van je reguliere website. Dit betekent dat de meeste bezoekers die de foutmelding zien, vastlopen op je site en deze vervolgens wegklikken.

Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Zelf een 404 pagina maken

Je kunt de Error 404 herstellen of verwijderen door niet de standaard Not Found pagina in te laten laden, maar zelf een speciale 404 pagina te maken die de bezoeker verleidt om verder te kijken op je website.

Hier kun je onder meer suggesties doen waarom de opgevraagde pagina niet vindbaar is en bezoekers helpen om alsnog de juiste informatie te vinden. In veel gevallen blijkt de gebruiker bijvoorbeeld het verkeerde websiteadres te hebben ingetypt; iets wat eenvoudig te verhelpen is.

Zorg er in elk geval voor dat de Error 404 pagina er aantrekkelijk uitziet en mensen stimuleert om op je site te blijven. Dit laatste bereik je onder meer door hyperlinks naar de homepage te plaatsen of door deze na enkele seconden automatisch in te laten laden. Vermeld dit wel duidelijk, anders kan het zijn dat de bezoeker zich misleid voelt.

Belangrijk om tijdens linkbuilding 404 errors te vermijden

De 404 error is een van de meest voorkomende foutmeldingen op het internet. Deze foutmelding betekent dat de pagina die u zoekt niet (meer) bestaat. Dit kan gebeuren als een website verplaatst of vernieuwd is, maar ook als een link verkeerd is ingevoerd of als een webpagina verwijderd is. Linkbuilding is een manier om meer bezoekers naar een website te krijgen. Door te linken naar andere websites met relevante inhoud kan je een betere positie in zoekmachines krijgen.

De kans dat mensen je website vinden neemt hierdoor toe. Het is belangrijk om 404 errors te vermijden als je aan linkbuilding doet. Als een link naar een pagina verwijst die niet meer bestaat, wordt deze als onbruikbaar gezien door zoekmachines.

Hierdoor hebben de links geen effect meer en verlies je mogelijke bezoekers. Daarnaast kan het zo zijn dat bezoekers die op een link klikken die naar een 404 error pagina verwijst, de website afhaken. Om deze problemen te vermijden is het belangrijk om regelmatig je website te controleren op 404 errors. Als je 404 errors vindt, moet je proberen deze te verhelpen. Je kunt bijvoorbeeld een redirect maken naar een relevante pagina. Ook kan je een custom 404 error pagina maken om bezoekers te verwijzen naar de juiste pagina. Met deze stappen kun je ervoor zorgen dat je linkbuilding effectief is en je bezoekers behoudt.

Webton kerk sept 223512 1

404 not found foutmelding verhelpen en herstellen met Google Analytics

Liever nog dan het maken van een legendarische Error 404 pagina, voorkom je natuurlijk dat bezoekers deze melding überhaupt krijgen te zien. Dit is eenvoudig te realiseren door een kleine aanpassing door te voeren in de trackingcode van Google Analytics.

Zodra iemand de Not Found melding op je website heeft gezien, krijg je hier direct een melding van. Zo kun je de Error 404 pagina’s op je website eenvoudig opsporen en eventuele problemen direct zelf oplossen.

Wil je de fouten liever handmatig opsporen? Dat is mogelijk in Google Search Console. Lees hier meer over het uitvoeren van zo’n website SEO check.

Ton Heerze

Over de auteur

Ton Heerze
Eigenaar en oprichter

In 2000 heb ik Webton opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!

167 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
074 3030 400
Deel dit artikel