16-01-2012

16/01/12 – Efficiënt zoeken in Google

Zoeken in Google is simpel. Je toetst in de zoekbalk van de zoekmachine in waar je naar zoekt, klikt op ‘Google zoeken’ en je vind wat je zoekt. Tenminste.. dat is de bedoeling. Wat veel mensen niet weten is dat je in Google, door gebruik van speciale zoekopdrachten, veel efficiënter kunt zoeken.

Uit een recent onderzoek blijkt dat 3 op de 4 studenten geen ‘goed uitgevoerde’ zoekopdracht in Google kan uitvoeren. Als dit percentage bij studenten al zo hoog is, hoe is het dan met de zoekkwaliteiten van de rest van de bevolking gesteld? In dit artikel vind je een aantal simpele hulpmiddelen om je zoekopdracht efficiënter in Google in te voeren.

Exacte zoekopdracht uitvoeren
Wanneer je een zoekopdracht uitvoert waarmee je exact die reeks woorden wilt vinden, zoals de appel valt niet ver van de boom, dan kun je deze reeks woorden tussen aanhalingstekens (‘ of “) zetten.

Woorden uitsluiten
Soms loop je tijdens het zoeken tegen het probleem op dat sommige zoektermen meer betekenissen hebben. Een voorbeeld: Soldaat van Oranje is zowel een film als een musical. Wanneer je op zoek bent naar informatie over de musical, wil je natuurlijk geen informatie over de film te zien krijgen. Dit probleem kan simpel opgelost worden door het woord film uit te sluiten uit je zoekopdracht. Dit doe je door een ‘ – ‘ (minteken) voor dit woord te zetten. De zoekopdracht komt er dan als volgt uit te zien: ‘Soldaat van Oranje -film’

Zoekresultaten van één website vinden
In Google is het ook mogelijk om zoekresultaten te vinden van alleen de website die jij wil gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld informatie wil vinden over de cruiseramp met de Costa Concordia in Italië, maar alleen van de website AD.nl, dan voer je de volgende zoekopdracht in: ‘Costa Concordia site:ad.nl’. Het woord ‘site:’ geeft aan dat je alleen zoekresultaten van de desbetreffende website te zien wilt krijgen.

Zoeken naar links
Het is ook mogelijk om met Google te zoeken hoe een website wordt gelinkt door andere websites. Dit is mogelijk door ‘link:’ voor je zoekopdracht te zetten. Wanneer je bijvoorbeeld ‘link:www.webton.nl’ invoert, krijg je alle website te zien die een link naar webton.nl op hun website hebben staan.

Een Joker inzetten bij je zoekopdracht
Soms is je zoekopdracht niet heel specifiek. Het invoeren van een ‘ * ‘ voor een zoekterm is een manier om je zoekterm open te laten. Het sterretje wordt namelijk vervangen door een woord dat in de context van de zoekterm past. Een voorbeeld: wanneer je de zoekopdracht ‘* stad’ invoert krijg je diverse resultaten, zoals: Batavia Stad, Stad Wageningen, Digitale Stad of Mexico Stad.

Zoeken naar dit of dat
Doordat zoekopdrachten onder verschillende zoektermen gevonden kunnen worden, is het ook mogelijk om Google de opdracht te geven om informatie over het één OF het ander te zoeken. Dit kan door de het woord OR toe te voegen aan je zoekopdracht. Bijvoorbeeld: Wanneer je zoekt naar een recept met fruit of groente, dan voer je de zoekterm ‘recept fruit OR groente’ in. Hierdoor vind je recepten waar of fruit, of groente inzit.

Zoeken op bestandstypen
Wanneer je op zoek bent naar een bepaald bestandstype in Google, bijvoorbeeld een pdf-bestand, dan kan dit ook heel makkelijk gevonden worden. Dit kan door ‘ filetype:PDF ’ toe te voegen aan je zoekopdracht. Zo vind je met ‘Euro filetype:PDF’ alleen pdf-bestanden over de Euro. Uiteraard kunnen andere bestanden soorten bestanden ook gevonden worden, zoals: doc (Word), xls (Excel), ppt (powerpoint), txt, htm, html, ect.

(Bron: pc-en-internet.infonu.nl)

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!