10-12-2009

10/12/09 – Eerste boete voor spam via Hyves

AMSTERDAM – Telecomwaakhond Opta heeft boetes van in totaal twaalfduizend euro opgelegd aan een spammer die ongewenste reclame maakte via vriendensite Hyves.

De spammer, wiens identiteit de Opta niet bekendmaakt, verstuurde volgens de toezichthouder in twee weken ruim 3,2 miljoen ‘krabbels’ aan gebruikers van Hyves. Daarin werd reclame gemaakt voor een online maffiaspel. De afzender maakte gebruik van software die de reclame automatisch naar willekeurige Hyvers stuurde.

Hyves nam naar aanleiding van klachten van gebruikers contact op met de Opta. De vriendensite verzamelde zo’n 1300 meldingen over de spam. De toezichthouder deed daarop een inval bij de vermoedelijke afzender.

Voor het eerst
Het is voor het eerst dat de Opta spam op een sociale netwerksite bestraft. De toezichthouder kondigde begin dit jaar aan zich in 2009 meer te willen richten op ongewenste reclame via diensten als Hyves, MySpace of Facebook.

Het optreden van de Opta tegen spam via e-mail en sms geldt als succcesvol. De toezichthouder kreeg al meermalen complimenten van de Europese Commissie voor de effectieve aanpak van ongewenste reclame.

Medewerking
Voor de aanpak van spam op sociale netwerken heeft de Opta de medewerking van de sites nodig. Anders dan bij e-mail is de herkomst van ongewenste ‘krabbels’ niet te achterhalen zonder technische informatie van Hyves, en de Opta is alleen bevoegd om op te treden tegen Nederlandse spam.

De boete is nog niet definitief. De vermeende spammer kan bezwaar aantekenen, en daarna nog in beroep gaan.

Maatregelen
Oprichter Raymond Spanjar van Hyves zegt dat de spamcampagne, die zich overigens al twee jaar geleden voordeed, een uitzondering is. “We hebben mede naar aanleiding van deze spam technische maatregelen getroffen die dit soort dingen moeten voorkomen.”

De spammer maakte steeds nieuwe accounts aan om zijn reclame te verspreiden. Hyves stelt nu onder meer beperkingen aan het aantal krabbels aan niet-vrienden dat nieuwe Hyvers kunnen versturen.

Bron: Nu.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!