05-11-2012

05/11/12 – Een extra handje

Een alom bekend verschijnsel,  je bent druk bezig en ineens besef je dat je daadwerkelijk een paar handen tekort komt. Had je nu maar een extra paar handen. Onderzoekers van de Massachusetts Insitute of Technology  ondervonden dezelfde problemen en zijn vervolgens aan de slag gegaan om hier een handige oplossing voor te bedenken. Die handige  oplossing kwam er.  De onderzoekers kwamen met een paar robotarmen die je aan je heupen kunt monteren door middel van een harnas. Deze robotarmen kunnen jou bijstaan in complexe zaken die je eigenlijk niet alleen aankunt.

De robotarmen zijn dermate geprogrammeerd zodat zij kunnen anticiperen wat jij, als gebruiker, verwacht van de hulparmen.  Met een camera en een aantal sensoren  wordt het menselijk gedrag geobserveerd en dit gedrag proberen de armen dan als het ware na te bootsen, erg handig toch?
Uiteraard vragen deze robotarmen ook om problemen maar ook daar hebben de onderzoekers van de Massachusetts Institute of Technology rekening mee gehouden. De armen zijn namelijk gemaakt van uiterst zacht materiaal en verende gewrichten. Mocht het dus misgaan, dan zullen de gevolgen nog te overzien zijn. De makers van de robotarmen streven erna om de armen in de toekomst naadloos te laten aansluiten bij het menselijk lichaam. Het moet ervaren worden als een onderdeel van je eigen lichaam. Wellicht is dit iets voor de toekomst.

Lijkt dit je wel iets? Dan moet je toch nog even geduld hebben. Vooralsnog zijn de robot armen niet voor privé gebruik maar dienen ze voornamelijk als een extra helpende hand bij de bouw van bijvoorbeeld militaire voertuigen. Deze robotarmen worden mede gefinancierd door vliegtuigfabrikant Boeing. Boeing zal deze robotarmen dan ook gaan gebruiken bij het fabriceren van vliegtuigen en de bijbehorende onderdelen. Wie weet dat er in de toekomst wel gebruik van gemaakt kan worden in de huiselijke sferen. Zeg nou zelf, een extra handje die je helpt in het huishouden of bij het plakken van je band is nooit verkeerd, toch? Maar kun je echt niet wachten totdat je gebruik mag maken van dit bijzondere paar armen, is het solliciteren bij Boeing wellicht een optie.

Bron: nu.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!