Waar kan ik de eigenaar van een domeinnaam checken?

Wil jij een domeinnaam check uitvoeren? Daar kun je meerdere redenen voor hebben. Misschien wil je zien wie de eigenaar is van een bezet domein of juist kijken of het nog vrij is. Wat de reden ook is; het checken van een domeinnaam is heel eenvoudig. In dit artikel leggen wij je uit hoe je de check uitvoert en met welke zaken je rekening moet houden.

domeinnaam check

Domeinnaam check via SIDN uitvoeren

Domeinnamen zijn er in vele soorten en maten. Dat komt niet alleen door de gekozen naam, maar ook door de daaropvolgende domeinextensie. Deze extensie is een afkorting van bijvoorbeeld een land (denk aan .nl, .de en .be) of een organisatie (.com, .biz of .org). De meeste Nederlandse bedrijven en instellingen kiezen voor een .nl domeinextensie.

De organisatie die verantwoordelijk is voor de uitgifte van domeinnamen met een .nl extensie is de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). De stichting leidt de registratie van elke domeinnaam in goede banen en bezit daarmee een overvloed aan kennis op het gebied van domeingegevens. Bij SIDN moet je dus zijn als je een domeinnaam check wilt uitvoeren.

Domeinnaam check van eigenaar via Whois

Op de website van SIDN kun je de eigenaar van een domeinnaam checken door een Whois uit te voeren. Dat doe je hier. Een Whois is eigenlijk niets anders dan een protocol waarmee je een query (vraag) kunt indienen bij een database. Het protocol is in dit geval speciaal ontwikkeld om domeingegevens op te vragen.

In de Whois tref je diverse gegevens aan, die van belang zijn als je de eigenaar van een domein wilt achterhalen. Zo zie je onder andere de houder (vaak de bedrijfsnaam), de contactpersoon (vaak een e-mailadres), de registrar (vaak het hostingbedrijf) en de registratiedatum. In de afbeelding hieronder zie je een kleine greep uit het Whois-overzicht voor Webton.nl op de site van SIDN:

whois sidn webton

Domeinnaam controleren op beschikbaarheid

Een Whois is niet alleen handig om de eigenaar van een domeinnaam te achterhalen, maar ook om het domein te controleren op beschikbaarheid. Met name keyword domains (ook wel bekend als Exact Match Domains) zijn razend populair, hoewel Google deze domeinen naar eigen zeggen niet langer beloont met een flinke boost in de zoekresultaten.

Belangrijker dan het vinden van een zoekwoordrijke domeinnaam, is het registreren van je bedrijfsnaam met verschillende domeinextensies. Zeker als je organisatie (in de toekomst) internationale ambities heeft, is het verstandig om naast een .nl extensie ook een .de, .be of .com extensie te registreren. Het beschermen van je merknaam is zo belangrijk, dat sommige ondernemingen hier zelfs op adverteren.

Via de website van SIDN is het heel eenvoudig een domeinnaam te controleren op beschikbaarheid. Voer de eerder genoemde Whois check uit en je krijgt óf de melding dat het domein vrij is óf de gegevens van de eigenaar te zien. In het geval van een beschikbare naam, kun je direct een registrar kiezen om het domein te registreren. Succes!

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!