08-03-2012

08/03/12 – De snelheid van het Internet

Een inmiddels bekend verhaal in Amerika: Een rijke bankier gaat lunchen met een collega. Zoals gewoonlijk in Amerika wordt er tijdens het afrekenen fooi betaald. De rijke bankier krijgt een rekening van $133 en betaalt ‘slechts’ een fooi van 1 procent, namelijk $1,33. In Amerika, het land van fooien, schandalig. Helemaal voor een man die over geld niet te klagen heeft. Maar dat is niet het enige, de bankier laat een schokkend bericht achter op de rekening: ‘Get a real job’. De collega die hem vergezelde tijdens het etentje maakt een foto van de rekening en plaatst deze op zijn blog, genaamd ‘Future Ex-Banker’. De blog verspreidt zich in razend tempo, eerst op Eater.com, dan op Twitter en Facebook en al snel is het zelfs nieuws bij CNN. Achteraf wordt bekend dat het slechts een grap was en dat de foto is bewerkt. Dit wordt echter een paar dagen later pas bekend en tegen die tijd is het verhaal onderwerp van gesprek en het heeft het imago van de bankier beschadigd. Een schrikbarend voorbeeld van de macht van het internet, waar iedereen zomaar alles op kan plaatsen.

De opkomst van Social Media hebben ervoor gezorgd dat we allemaal een bron van nieuws zijn. Iedereen kan nieuwsberichten op het internet plaatsen en deze berichten kunnen zich in razend tempo verspreiden. James Gleick, schrijver van het boek ‘Faster’: ‘Er is nog nooit zo’n grote druk geweest om te spreken voordat iemand iets weet’. Gleick schreef een boek over de toenemende snelheid van de samenleving. Hij zegt dat men altijd al de behoefte heeft gehad om nieuws te verzamelen, maar dat het tot nu nog nooit zo globaal en direct is geweest.

We willen informatie, en nog belangrijker dan dat: we willen het snel! Smartphones maken dit mogelijk, want op deze manier heb je altijd toegang tot het internet en dus tot het laatste nieuws. Daarnaast maken smartphones het ook mogelijk om zelf nieuws online te plaatsen. Een brand in de buurt? Plaats een foto op Twitter en je volgers zijn misschien nog wel eerder op de hoogte dan plaatselijke journalisten.

Het probleem dat echter kan ontstaan bij de toenemende snelheid van de maatschappij op het internet is dat iedereen ook foutieve berichten op het internet kan plaatsen. En eenmaal op het internet geplaatst, dan is het bijna permanent aanwezig. Zo merken ook veel beroemdheden. Een voorbeeld: Zanger Chris Brown plaatste na de afgelopen Grammy’s een zeer kritisch bericht op Twitter. Vlak na het plaatsten merkte Brown, of zijn medewerkers, dat het bericht niet in goede aarde viel en ze verwijderden de Tweet onmiddellijk. Op dat moment waren er echter al diverse bloggers die een printscreen van de Tweet hadden gemaakt en deze op het internet hadden geplaatst. De schade was dus al geleden en het verwijderen van de Tweet had weinig zin meer.

Ook in Nederland zijn deze invloeden te merken en worden roddels op Twitter al snel trending topic. Zo bleek onlangs nog vlak na het ski-ongeval van Prins Friso. Vlak nadat het nieuws bekend werd dat de Prins was getroffen door een lawine en opgenomen was in het ziekenhuis, werd Prins Friso Trending Topic. Veel Twitteraars retweetten nieuwsberichten of spraken hun medeleven uit, maar na verloop van tijd begonnen mensen ook al te Tweeten dat de prins hersendood was, terwijl er daarover geen nieuws bekend was. De berichten werden snel geretweet en zo kwamen er een hoop onjuiste berichten over de Prins naar buiten. Ook hieruit blijkt weer de macht van Social Media en de snelheid waarmee ook onjuiste berichten naar buiten komen.

Zoals Mark Twain ooit stelde: ‘Een leugen kan de halve wereld rondreizen, terwijl de waarheid nog bezig is zijn schoenen aan te trekken.’

Bron: CNN.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!