21-01-2013

21/01/13 – De nieuwe zoekfunctie van Facebook

graphFacebook heeft de afgelopen jaren behoorlijk te lijden gehad. Zo ontving het veel kritiek na een aantal veranderingen zoals de nieuwe tijdlijn. Ook de beursgang voor Facebook heeft hen niet heel veel goeds gebracht. “Tijd voor verandering” zullen ze bij het sociale netwerk wel hebben gedacht. Facebook had iets nodig waarbij het zich ging onderscheiden van andere opkomende sociale netwerken.

De Graph Search is daarom een welkome functie binnen Facebook. Bedenk maar eens dat er vandaag de dag ruim 1 miljard mensen gebruik maken van Facebook en dat al deze mensen connecties met elkaar leggen. Deze connecties, favoriete films en boeken, websites, restaurants, personen en locaties en soortgelijke connecties, noemt Facebook ook wel ‘Graph’.

Graph Search moet de oplossing zijn voor de aanhoudende kritiekstroom rondom Facebook. Graph Search biedt gebruikers de mogelijkheid om door middel van zoektermen vrienden en andere Facebook gebruikers te kunnen onderscheiden met jouw gewenste connectie. Het is dus eigenlijk letterlijk een zoekmachine voor connecties. Hierbij kun je alle mogelijke zoektermen gebruiken. Wil je graag weten wie van je vrienden ooit een reis door Thailand heeft gemaakt, wie er in Amsterdam woont, wie van jouw vrienden nog vrijgezel is of wie ook helemaal weg is van jouw favoriete film of boek, dan is dat allemaal mogelijk.

Je zou een vergelijking kunnen trekken met Google, maar dan kom je bedrogen uit. Graph Search zoekt namelijk alleen binnen de gegevens die al bekend zijn bij Facebook en dus niet over het hele world wide web. Daarnaast zoekt Graph Search niet alleen op de juiste keywords maar zijn ze juist opzoek naar de combinatie van keywords en de sociale connectie.
Op dit moment zit de Graph Search nog in een testfase maar deze zal geleidelijk worden uitgerold. Helaas zullen wij in Nederland nog eventjes geduld moeten hebben, want wanneer Graph Search voor ons beschikbaar zal zijn, blijft vooralsnog een verrassing. Één ding is zeker; het is iets om naar uit te kijken!

Bron: hyped.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!