02-08-2017

De gevolgen van een te harde groei van je backlinkprofiel

In de huidige online wereld is zichtbaarheid een absolute must. Als je online niet zichtbaar bent heb je de concurrentieslag al verloren. Alleen een website hebben is meestal niet voldoende: om je te onderscheiden van de concurrentie wil je als eerste gevonden worden en dus hoog scoren in de zoekresultaten. Een belangrijke tool die hierbij ingezet wordt is linkbuilding. Maar wat zijn de gevolgen als je backlinkprofiel te hard groeit?

Gevolgen te harde groei backlinkprofiel

Google probeert in haar zoekresultaten de beste sites en pagina’s het hoogst te laten ranken. Uiteraard wil iedereen er alles aan doen om bovenaan in de zoekresultaten te komen. Dat gebeurt veelal op reglementaire wijze, maar zoals ook in de sport: waar competitie wordt bedreven, wordt ook vals gespeeld. Google probeert deze valsspelers door diverse maatregelen in haar algoritmes op te sporen. Wordt je gepakt, dan resulteert dat in sancties. Dat kan variëren van een slechtere ranking tot in het ergste geval verwijdering uit de zoekresultaten van Google.

Schadelijke strategieën

Er zijn verschillende strategieën die door Google als onwenselijk worden aangemerkt. Het kopen en verkopen van backlinks is er daar eentje van; ook een groot aantal backlinks die niet relevant zijn zal niet bijdragen aan een hogere ranking, maar eerder het tegenovergestelde bewerkstelligen. Daarnaast houdt Google groeitrends in de gaten om de snelheid van de organische groei te begrijpen en te kunnen voorspellen. Wijk je daar in sterke mate positief van af, dan zullen bij Google de alarmbellen gaan rinkelen.

Te snelle groei kan leiden tot de-ranking

Het is noodzakelijk om de natuurlijke linkgroei te begrijpen, wil je in je marktsegment kunnen concurreren. Google doet dit ook. Enerzijds om de resultaten te kunnen begrijpen anderzijds om de valsspelers eruit te kunnen filteren.

Weten hoeveel links genoeg zijn voor je website, of weten wanneer je er teveel hebt, is erg belangrijk als je een campagne wilt opstarten. Het genereren van te veel backlinks in een kort tijdsbestek kan een negatief effect hebben op de ranking van je website. Als je door linkbuilding in korte tijd een grotere hoeveelheid backlinks creëert dan je concurrenten kan dit verdacht lijken en bestaat de mogelijkheid dat Google’s algoritme filter wordt getriggerd.

Dus als je te snel groeit bestaat de kans dat je site verdacht wordt, met mogelijk schadelijke gevolgen voor je ranking. Als je echter minder snel groeit dan je concurrenten dan word je ook op achterstand gezet. Het draait dus om balans. Een goed inzicht in hoe de groei binnen jouw segment zicht ontwikkelt.

Natuurlijke groei? Webton!

Webton biedt uitkomst. Wij hebben de kennis en kunde in huis om voor jouw betreffende markt of niche de groeipatronen te analyseren en te doorgronden. Met onze linkbuildingspecialisten zorgen we voor een optimale backlinkstructuur, met als doel je site zo hoog mogelijk in Google te krijgen. Op een natuurlijke manier. Webton natuurlijk!

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!