05-07-2012

05/07/12 – Cybercriminaliteit paradijs Nederland

Cybercriminaliteit blijkt big business te zijn in Nederland. Na Amerika blijkt Nederland de belangrijkste uitvalsbasis voor criminele activiteiten op het internet te zijn. Maar liefst 15 procent van alle schadelijke software wordt jaarlijks vanaf Nederlandse bodem verstuurd, vanuit de Verenigde Staten is dit zelfs 30 procent. Ook Rusland kan er wat van, vanaf Russische bodem wordt jaarlijks ook 14 procent van alle malware gestuurd.

Dat 15 procent van alle schadelijke software vanuit Nederland wordt verstuurd, betekent echter niet dat de gemiddelde Nederlander expert is op het gebied van malware. Het komt simpelweg doordat ons land erg aantrekkelijk is voor cybercriminelen. De internetinfrastructuur in ons land blijkt namelijk erg goed te zijn.

Alex Joode, beveiligingsmanager bij Leaseweb, één van de grootste serveraanbieders van ons land, kijkt niet raar op wanneer hij hoort van de hoge mate van cybercriminaliteit vanuit Nederland. ‘Het is de wet van de grote aantallen. Doordat er zoveel websites via Nederlandse servers draaiende gehouden worden, is het een logisch gevolg dat de verspreiding van schadelijke software ook hoog is’.

Ook de Nederlandse overheid is inmiddels op de hoogte van de situatie van cybercriminaliteit op Nederlandse bodem en onderneemt hierop ook acties. Officier van Justitie Cybercrime, Lodewijk van Zwieten, stelt namelijk dat de aanpak van cybercrime in Nederland in 2014 ‘verdrievoudigd moet zijn’.

Het aanpakken van cybercrime is echter nog niet zo eenvoudig. Van Zwieten werkt samen met het team High Tech Crime, een onderdeel van het KLPD. Ed Kraszewski is werkzaam voor dit team en veronderstelt dat het belangrijk is dat er wetswijzigingen komen om zo de aanpak van cybercriminaliteit aan te pakken. Helaas zijn veel van deze regels internationaal en is het lastig om dit erdoor te krijgen.

Alex Joode stelt echter dat de oplossing niet alleen ligt bij de oorzaak, namelijk cybercriminaliteit, maar ook bij de mensen zelf. Volgens Joode is het van belang dat men zich bewust is van de gevaren op het web en dat men goede beveiliging op hun computers heeft. Op deze manier wordt de verspreiding van schadelijke software een stuk lastiger.

Dat die bewustwording over de gevaren van cybercrime er moet komen staat vast. Pas geleden werd namelijk bekend dat schade geleden door cybercrime wereldwijd jaarlijks meer dan 400 miljard euro kost.

Bron: nosop3.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!