29-06-2010

29/06/10 – Cybercrime

Cybercrime: wapen je tegen onzichtbare tegenstanders

Wat was communiceren ‘vroeger’ toch lekker veilig en wat waren de meeste handelingen toch aangenaam praktisch en visueel. Een brief naar een vriend in Amerika ging per luchtpost naar zijn bestemming. Geld betalen ging via een acceptgiro of contant. Een cadeautje voor je geliefde kocht je in je favoriete winkel. En even bijkletsen met je vriendin deed je per telefoon of tijdens een theekransje. Zakelijk netwerken deed je op locatie, met een glas in de hand. En natuurlijk, deze manieren van communiceren bestaan nog steeds. Gelukkig maar, zou ik zeggen, want daar is niets mis mee.

Tegenwoordig is er echter een scala aan andere, digitale mogelijkheden waarbij het internet niet meer weg te denken is. We communiceren en handelen steeds meer online: van e-mailen tot twitteren, van gamen tot reserveren en van bankieren tot netwerken. En ook daar is niets mis mee, want al die online mogelijkheden hebben veel voordelen.

Helaas is er ook een vervelende keerzijde met veel aspecten, die ik kan samenvatten als cybercrime. Daarmee vertel ik niets nieuws, maar de praktijk leert dat veel mensen zich van de risico’s niet of nauwelijks bewust zijn. Je wachtwoord kan bijvoorbeeld gestolen worden en op internet kan iemand al met een paar gegevens de identiteit van een ander aannemen. Misbruik van persoonlijke gegevens is dan het gevolg, zoals het bestellen van zaken via andermans rekening.

Daarom geef ik een aantal tips, die ook (uitgebreider) op internet te vinden zijn, maar waarvan ik er toch een paar belangrijke wil noemen.

1. Let op wie je wat vertelt over jezelf. Is het echt belangrijk om je adres of andere gegevens te vermelden? Wees ook alert op contacten die aanbiedingen doen of om gegevens vragen. Een ongevraagd verzoek om ergens in te loggen of om je wachtwoord of creditcardnummer in te voeren, deugt meestal niet. Reageer daar dus niet op, want er kunnen phishers achter zitten, oplichters die je gegevens proberen te ontfutselen.
2. Open nooit zomaar bestanden. Mailt een onbekend persoon of bedrijf jou een bestandje? Open dit niet! Want de kans bestaat dat je hiermee iets schadelijks op je computer installeert. Spyware bijvoorbeeld die je inloggegevens of pincode achterhaalt.
3. Raadpleeg een ID alert en kijk regelmatig wat er over jezelf op internet staat. Voer je eigen naam eens in bij een zoekmachine en bekijk de resultaten. Goede voorbeelden daarvan zijn Google Alert en Wieowie.
4. Verander regelmatig van wachtwoord. Dit spreekt voor zich.
5. Kijk goed uit bij winkelen op internet. Let bijvoorbeeld op privacy- en betalingsvoorwaarden en een keurmerklogo. Een veilige betaalomgeving herken je aan het hangslotje en een webadres dat begint met https, waarbij de s staat voor ‘secure’.

Zo zijn er nog veel meer tips voor veilig internetten. Met Google vind je een heleboel. Maar, de laatste en meest simpele tip: let goed op!

Ton Heerze
Eigenaar/project- en accountmanager van Webton Internetdesign

Bron: Column verschenen in What’s Up Hengelo (week 26, 2010)

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!