11-04-2012

11/04/12 – Cybercrime zeer kostbaar

Cybercrime kost Nederland 10 miljard euro per jaar

Online criminaliteit zoals het stelen van persoonlijke gegevens of het plegen van belastingfraude zorgt ervoor dat Nederland per jaar ongeveer tien miljard euro verliest. Dit is net zoveel als de economische groei in het jaar 2010. Zo blijkt uit onderzoek van TNO.

TNO heeft onderzoeksresultaten van een studie naar kosten van EU-lidstaten dat was uitgevoerd in Groot-Brittanniƫ omgezet naar de Nederlandse samenleving. Hierdoor kwam TNO aan het bedrag van meer dan tien miljard euro, wat ongeveer 1.5 tot 2 procent van het Bruto Binnenlands Product van Nederland is.

Het zou echter nog kunnen dat de daadwerkelijke kosten tot drie keer zo hoog uitvallen. Dit komt omdat Nederland meer bekabeld is en beschikt over een meer geavanceerde infrastructuur dan Groot-Brittanniƫ. De schadeposten zullen voornamelijk voor rekening van het bedrijfsleven zijn: Driekwart van de kosten worden door de bedrijven betaald. De overheid zal vijftien procent moeten betalen en de burger tien procent.

De grootste kosten worden gemaakt door schade van inbreuken op intellectuele eigendommen. Daarna industriƫle spionage en op de derde plek staat belasting- en uitkeringsfraude. Ook afpersing en online diefstal van klantgegevens zorgen voor veel kosten. De burger heeft met name last van phishing.

Bron: Telegraaf.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!