19-01-2012

19/01/12 – Commotie om SOPA

Paniek in Amerika nu het SOPA wetsvoorstel door het Congres wordt behandeld. Diverse vooraanstaande websites hebben zich uitgesproken tegen deze maatregel. Wikipedia heeft zelfs besloten om een etmaal op zwart te gaan, om zo aandacht te vragen voor deze kwestie.

De Stop Online Piracy Act (SOPA) is een initiatief van het Republikeinse lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Lamar Smith. Hij diende een wetsvoorstel in waarmee een einde moet komen aan het delen van illegale content op het internet. Het verkopen van nep- of namaakspullen op de Amerikaanse markt valt hier ook onder. Wanneer deze wet wordt aangenomen wordt het voor justitie in Amerika mogelijk om websites te blokkeren die illegale content, bijvoorbeeld muziek of films, verspreiden. Niet alleen Amerikaanse websites kunnen hiervan de dupe worden, ook niet-Amerikaanse sites die wel hun content in Amerika verspreiden zouden onder deze wet vallen.

Het wetsvoorstel roept veel discussie op in Amerika. Er zijn zowel voorstanders als tegenstanders van het initiatief te vinden. Voorstanders zijn vooral personen uit de muziek- en filmindustrie. Wanneer de wet wordt aangenomen zorgt het er namelijk voor dat er voldoende werkgelegenheid blijft in deze industrie en dat de producten die zij maken beschermt worden. Tegenstanders stellen echter een heel ander punt aan de kaak. Zij stellen namelijk dat de wet in strijd is met het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, namelijk de vrijheid van meningsuiting. Door websites te blokkeren vanwege de content die erop te vinden is, zou er sprake zijn van censuur. Iets wat in een democratie als Amerika natuurlijk niet denkbaar is.

Niet alleen Wikipedia heeft zich uitgesproken tegen het wetsvoorstel, ook Google, Facebook en YouTube zijn fel tegen te aanname van de nieuwe wet. Wikipedia ging een etmaal op zwart en zette in plaats daarvan de volgende tekst op de website: ‘For over a decade, we have spent millions of hours building the largest encyclopedia in human history. Right now, the U.S. Congress is considering legislation that could fatally damage the free and open Internet. For 24 hours, to raise awareness, we are blacking out Wikipedia’.

Google, Facebook en YouTube hebben nog niet zulke vergaande maatregelen genomen als Wikipedia, maar steken hun mening niet onder stoelen of banken. Zo ging Google niet offline, maar had het wel de hele dag een zwarte balk over hun logo, daarnaast is de zoekmachine ook een petitie begonnen, die inmiddels al door 4,5 miljoen mensen is getekend. Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook sprak op zijn eigen Facebook-pagina over de kwestie en stelt dat het internet het meest machtige instrument is dat er beschikbaar is voor een meer open en beter verbonden wereld, een slecht uitgedachte wet zou hier geen einde aan moeten maken. Zuckerberg pleit tegelijkertijd ook voor meer politieke leiders die pro-internet zijn, om zo samen aan een oplossing te werken.

Verwacht wordt dat de Senaat op 24 januari gaat stemmen over SOPA. Het Huis van Afgevaardigden praat volgende maand weer verder over het wetsvoorstel. Intussen lijken de acties van de tegenstanders vruchten af te werpen, 2 adviseurs van president Obama hebben al gedreigd met een veto als de wet in de huidige vorm wordt goedgekeurd. Ook hebben 6 Republikeinen en 2 Democraten hun steun voor de wet al ingetrokken. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: nos.nl/op3/

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!