02-04-2010

04/04/10 – ‘Chille party in da house van daddy’

Ik zal me eerst even voorstellen. Mijn naam is Ton Heerze, ik woon in Hengelo en in 1999 ben ik begonnen met het bouwen van websites met mijn bedrijf Webton Internetdesign. Dat liep aardig uit de hand en tegenwoordig bedienen we met ons team van tien man vele honderden bedrijven in de regio.

Kortom, ik verdien mijn geld met internet en ik zal de laatste zijn die de ongelimiteerde voordelen en kansen zal ontkennen die internet biedt. Sterker nog, ieder bedrijf moet gewoon een eigen website hebben, anders nemen klanten je niet serieus. Nou kan ik hier wel roepen dat je voor een website het beste bij Webton kunt aankloppen, dat wij het beste zijn, het meest klantvriendelijk, de beste service bieden enzovoorts, maar dat doe ik niet. Sterker nog, ik ga de lezers van deze column waarschuwen voor de gevaren van internet! Dan heb ik het echter niet over goed gebouwde, beveiligde en onderhouden websites waar we informatie kunnen vinden, allerhande zaken kunnen kopen of wat dies meer zij. Nee, dan heb ik het over al die websites waar mensen hun eigen informatie kwijt kunnen, zichzelf kunnen voorstellen aan de wereldbevolking, kenbaar kunnen maken dat ze op zoek zijn naar de ware liefde, een netwerk kunnen opbouwen, en ga zo maar door.

De mogelijkheden om je privacy eigenhandig en met volle bewustzijn de nek om te draaien, worden door internet op grote schaal aangeboden, en meestal ook nog gratis. We leven in een tijd dat het steeds meer wordt geaccepteerd dat iedereen van alles van ons mag weten. Althans dat lijkt zo, want we zijn ons lang niet altijd bewust van het feit dat we een paar miljard pottenkijkers hebben als we bijvoorbeeld een berichtje op Hyves of Linkedin of Twitter of wat dan ook achterlaten.

Een kleine anekdote ter verheldering. Een kennis van een kennis van een kennis van mij had laatst op ‘haar Hyves’ gezet dat haar man een prachtige verbouwing van hun huis in drie maanden tijd had gerealiseerd. Het toeval wil dat diezelfde man (aannemende dat ze het beginsel van de monogamie respecteren) zich in diezelfde periode had ziek gemeld met zware klachten. Ik kan iedereen verzekeren dat ook werkgevers tegenwoordig op Hyves en andere websites kijken, bij sollicitaties en zeker als ze iets niet vertrouwen.

Ander voorbeeld. Een kennis van een kennis van een kennis van mij (oh ja, ik heb heel veel kennissen, vooral vage) was een tijd geleden met zijn vriendin een weekje in Egypte. Dochterlief meende dat heuglijke feit ongevraagd te moeten vieren met een ‘chille party in da house van daddy’. Daddy kwam thuis en zag uiteraard meteen dat een fles drank was vervangen door een van de goedkope soort, dat zijn pantoffels niet op de gebruikelijke plek stonden, dat de hagelslag nog niet eerder in de koelkast had gestaan, vooral dat de roze sok onder zijn bed niet uit zijn eigen sokkenla kwam. De gebruikelijke procedure volgde: dochterlief op het figuurlijke matje, zwaar geheugenverlies, boosheid over dat soort beschuldigingen enzovoorts. Het zal menige ouder bekend voorkomen. Maar gelukkig was er internet, ik weet zo niet meer op welke website, waar het bewijs door haar zelf en openhartige vriendinnen keurig werd opgelepeld: ‘hee girlz, daddy is in het zand bij de kamelen, lichtjaren weg. Partytime!’ ‘Heeft hij wel boez’? ‘Nee, shop maar ff, maar wel sheep merk please’.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar de essentie is duidelijk: pas op! Soupeer niet alleen de grote voordelen van internet, maar pas ook op voor de lasten. Kijk uit wat voor informatie je achterlaat. En dit zijn nog maar relatief onschuldige voorbeelden. Wees altijd waakzaam, ook als je denkt iets goed beveiligd te hebben, zijn er hackers (een mooi woord voor digitale inbrekers) die dat makkelijk omzeilen.
Met het bovenstaande in het achterhoofd kan ik iedereen met een gerust hart toewensen: surf ze!

Ton Heerze

Eigenaar/project- en accountmanager van Webton Internetdesign
www.webton.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!