30-01-2012

30/01/12 – Censuur op Twitter

Microblognetwerk Twitter wint steeds meer terrein, waardoor het ook in steeds meer landen toegankelijk is. Er is echter één probleem, niet elk land heeft namelijk dezelfde opvattingen over vrijheid van meningsuiting. In landen waar deze opvattingen heel anders zijn dan in Westerse landen wordt Twitter daarom niet overal geaccepteerd, om dit tegen te gaan heeft Twitter besloten bepaalde vormen van censuur te gaan toepassen.

Op de blog van Twitter wordt uitgelegd waarom hiervoor is gekozen: “Nu we internationaal blijven groeien, zijn we ook beschikbaar in landen die andere opvattingen hebben over vrijheid van meningsuiting. In sommige landen zijn die verschillen minimaal. Een voorbeeld daarvan zijn Frankrijk en Duitsland, waar het verboden is om pro-Nazi berichten op het internet te verspreiden. Maar er zijn ook landen waar de verschillen zo groot zijn dat we daardoor geen bestaansrecht hebben. Daar proberen we met deze nieuwe maatregel een oplossing voor te vinden”.

Voorheen was het voor Twitter onmogelijk om berichten per land te verwijderen. Als er een bericht werd geplaatst die verwijderd moest worden, dan kon dit alleen als het gehele bericht voor alle gebruikers werd verwijderd. Nu is het voor Twitter mogelijk om, wanneer er een verwijderingverzoek wordt ingediend, deze Tweet te verwijderen voor alleen het desbetreffende land. De Tweet is dus selectief te blokkeren. Twitter is wel van plan om open te communiceren over de verwijdering van Tweets en zal het ook niet nalaten om de reden hiervan te vermelden.

Deze stap van Twitter levert gemengd reacties op. Tegenstanders van de censuur van Twitter menen dat hiermee de vrijheid van meningsuiting bedreigd wordt. Zij zijn van mening dat Twitter hierdoor meewerkt aan censuur in bepaalde landen. Voorstanders van de censuur van Twitter stellen echter dat het beter is dat Twitter het op deze manier aanpakt en dat het hierdoor wel beschikbaar is in bepaalde landen, in plaats van een totale censuur op Twitter. Zoals Cynthia Wong van het Center for Technology en Democracy stelt: “Als Twitter geheel geblokkeerd wordt in bepaalde landen, is dat echt beter? Het lijkt erop dat Twitter een goede stap heeft genomen door te kijken hoe ze de schade aan de rechten van de mens kunnen beperken door te voldoen aan lokale wetgeving.”

Bron: Telegraaf.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!