9 minuten

Hoe begin ik een zakelijke blog?

Hoe begin ik een zakelijke blog?

Steeds meer mensen beginnen tegenwoordig een eigen blog. Dat is best een logische ontwikkeling. Het is namelijk niet alleen makkelijk om een blog te maken, maar ook heel reëel om er geld mee te verdienen. Lijkt dit jou ook wel wat? In deze handleiding leggen we je uit hoe je een blog kunt maken en beginnen, zodat niets jou nog in de weg staat om je droom te verwezenlijken.

hoe moet ik zakelijk bloggen?

Wat is een blog eigenlijk?

Een blog is een website die voornamelijk is ontwikkeld als platform voor nieuwe berichten. Van oudsher staat dit ook wel bekend als weblog, maar inmiddels wordt de term vrijwel altijd afgekort naar blog. De eigenaar van de site wordt ook wel een blogger genoemd.

De blogger is over het algemeen ook degene die de blogberichten schrijft. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om artikelen van andere schrijvers te plaatsen. Dit staat ook wel bekend als gastbloggen.

Hoe werkt bloggen precies?

Een blog is volledig ingericht op nieuwe berichten die in chronologische volgorde worden geplaatst. In dit opzicht is het vergelijkbaar met een dagboek. Het voornaamste verschil is dat de inhoud niet privé is, maar juist zichtbaar voor de hele wereld.

Omdat de nieuwste berichten altijd bovenaan verschijnen, ziet de homepage van een blog er nooit hetzelfde uit. Althans; dat is het geval bij een traditionele weblog.

Modernere varianten zien er over het algemeen uit als een reguliere website, maar bevatten een blogcategorie die naar eigen wens is in te stellen op de homepage.

Bij elk blogbericht hebben lezers de mogelijkheid om te reageren. Deze commentaren verschijnen in chronologische volgorde onderaan het artikel. In sommige gevallen kun je als blogger ook besluiten deze reacties uit te schakelen.

Tegenwoordig zijn blogartikelen niet langer lange lappen tekst, maar bevatten ze ook andere content zoals afbeeldingen en video’s. Dit maakt een bericht voor bezoekers prettiger om te lezen.

Waar gaan blogs over?

Blogartikelen worden ook wel blogs genoemd en kunnen over allerhande onderwerpen gaan. Als blogger bepaal jij de inhoud volledig zelf.

Of je nu een dagboek wilt bijhouden over je nieuwe huisdier of een serieuze wetenschapsblog wilt beginnen; de mogelijkheden zijn onbegrensd. Het zal je verrassen hoeveel mensen op internet geïnteresseerd zijn in dezelfde onderwerpen!

Wel is het aan te raden om je qua onderwerpen ergens in te onderscheiden. Tegenwoordig bestaat er bijna geen enkel onderwerp meer waar nog niets over is geschreven. Misschien is er wel een bepaalde niche waar jij veel kennis van hebt. Of ben je enorm goed in het bedenken van creatieve invalshoeken. Schrijf op zo’n manier dat jij je onderscheidt van de rest. Dan is de kans een stuk groter dat je blog aanslaat.

Waarom een blog maken niet voor iedereen is

Voordat je van start kunt gaan met het schrijven van berichten, moet je eerst de benodigde website maken. Dat is niet moeilijk, want tegenwoordig zijn er talloze platforms die je helpen om in enkele muisklikken een eigen blog te beginnen.

Een blog maken is dan ook niet moeilijk; de echte uitdaging zit hem in het onderhouden ervan. Je moet de website immers bijhouden en regelmatig nieuwe artikelen plaatsen.

Vooral dat laatste blijkt een valkuil voor veel bloggers. Je moet namelijk de motivatie hebben om te blijven schrijven. Het is daarom aan te raden alleen een blog te beginnen over een onderwerp dat je sterk interesseert en waar je genoeg vanaf weet om er tal van artikelen aan te wijden.

Ook moet je de tijd hebben of maken om regelmatig nieuwe artikelen te schrijven. Want hoe vaker je content plaatst, hoe groter de kans dat bezoekers de weg naar je website weten te vinden. Waarom dit zo is, leggen we je later in dit artikel uit.

blog schrijven

Gratis blog maken zonder reclame

Met een eigen blog kun je prima geld verdienen. Maar voordat dit gebeurt, is de kans groter dat het je geld kost. Dat komt omdat je een website, hosting en domeinnaam nodig hebt. En dat zijn zaken die normaal gesproken geld kosten.

Dat hoeft echter niet altijd zo te zijn. Soms kun je een of meerdere van deze zaken namelijk gratis krijgen, maar vaak bevat je website in ruil dan reclame. Niet alleen storend voor jou, maar ook onwenselijk voor je bezoekers.

De beste optie is daarom om een klein beetje te investeren in een website, domeinnaam en hosting. Al voor minder dan 100 euro per jaar is het mogelijk om al deze elementen op professionele manier in te vullen. Dat is een bedrag dat je op termijn waarschijnlijk ruimschoots terugverdient.

Ben je echter niet van plan geld te verdienen met je weblog en schrijf je de artikelen vooral voor jezelf? Dan is de kans groot dat je een gratis blog wilt maken. Gelukkig kan dat ook zonder reclame.

Tumblr en WordPress.com zijn twee voorbeelden van platforms die hiervoor geschikt zijn. De functionaliteiten zijn beperkt, maar voor een persoonlijke blog over het algemeen ruim voldoende. Als je later toch nog een professionele domeinnaam of ander webdesign wilt, kan dit altijd nog.

Blog beginnen met Google Blogger en Blogspot

Een ander platform waar je een gratis blog zonder reclame kunt maken is Blogger. Dit is Google’s gratis hosting service waarmee je zelf een website kunt publiceren. De registratie van het bijbehorende subdomein vindt plaats via Google’s andere service Blogspot. Tegenwoordig zijn beide platforms bereikbaar via dezelfde website.

WordPress blog beginnen

Net zoals Google onderscheid maakt tussen verschillende services, geldt dit ook voor het eerder genoemde WordPress. Daar waar WordPress.com je zaken als hosting, beveiliging en back-ups uit handen neemt, is WordPress.org bedoeld voor bloggers die hogere eisen stellen aan hun website.

In het laatste geval installeer je WordPress, dat van nature een open source Content Management systeem is, op je eigen webserver. Dit is in de praktijk nog steeds bijzonder gebruiksvriendelijk, maar bied je aanzienlijk meer mogelijkheden.

Omdat WordPress open-source is, wordt het platform ook continu doorontwikkeld. Daardoor beschik je altijd over de nieuwste functionaliteiten en bestaan er ook tig handleidingen en documentatie die je kunt raadplegen.

Verder kun je onder meer thema’s installeren om je website van exact het gewenste uiterlijk te voorzien. WordPress biedt echt ontzettend veel gratis thema’s, dus er zit altijd wel iets van je gading tussen. Kies iets dat overeenkomt met de uitstraling van je blog en pas het thema naar jouw wensen aan. Ook kun je plugins gebruiken voor handige extra functionaliteiten. Denk hierbij onder meer aan plugins op het gebied van onderhoud en beveiliging, SEO en anti-spam om je blogpagina’s vrij te houden van ongewenste commentaren.

wordpress blog

Tips bij het maken van een blog

Staat je weblog eenmaal online? Dan is het tijd om te beginnen met datgene waar het uiteindelijk om gaat: het schrijven van artikelen. Pas de volgende tips toe om je kans op succes zoveel mogelijk te vergroten:

Publiceer regelmatig nieuwe artikelen

Het regelmatig schrijven van nieuwe content is cruciaal om je blog tot volle bloei te laten komen. Als lezers weten dat je binnenkort weer een bericht plaatst, komen ze terug om je website nog een keer te bezoeken. En als Google ziet dat je frequent content toevoegt, weet de zoekmachine dat je website een actuele bron van informatie is.

Heb jij te weinig tijd om je website zo up to date mogelijk te houden? Dan is het inzetten van een gastblogger wellicht een goed idee. Iedere blogger heeft zijn of haar eigen expertise. Vind je een gastblogger die qua interesses aansluit bij de onderwerpen waar jij graag over schrijft? Dan kan het zinvol zijn om deze persoon te betrekken bij je website. Als startende blogger is het, vooral in het begin, lastig om bezoekers naar je website te genereren en een vast publiek op te bouwen. Het netwerk van een gastblogger kan dan uitkomst bieden. Ook is het een goede manier om direct continuïteit in je berichten aan te brengen.

Zorg voor voldoende variatie

Je kunt niet wekelijks evergreen content schrijven. Ook het steevast publiceren van lange content is nagenoeg onmogelijk. Dat is ook niet wat lezers willen. Als je jouw content varieert, is de inhoud van elk artikel een nieuwe verrassing. Wissel je blogberichten daarom af in lengte, inhoud en stijl. Een kleine aanpassing op zijn tijd kan ook voor trouwe lezers erg verfrissend werken.

Maak je blogberichten gemakkelijk leesbaar

Als blogger wil je natuurlijk dat je artikelen zoveel mogelijk gelezen worden. Het zou zonde zijn wanneer bezoekers tussentijds afhaken of zelfs helemaal niet op je bericht klikken. Zorg er daarom altijd voor dat je blogs er goed uitzien en uitnodigen tot lezen. Dit doe je bijvoorbeeld door een interessante titel en inleiding te schrijven. Ook het gebruik van relevante tussenkopjes maakt je artikel direct een stuk aantrekkelijker. Verduidelijk de inhoud door af en toe een scherpe afbeelding of mooie video toe te voegen, en je blogbericht trekt gegarandeerd meer lezers.

Hanteer een strategie voor je content

Als je een succesvolle blog wilt maken, is het ontwikkelen van een heldere strategie geen overbodige luxe. Zo kun je de verschillende stappen formuleren die naar succes leiden en je content hierop aanpassen. Elk nieuw artikel brengt je hierdoor een stapje dichterbij het realiseren van je doelen.

Een blog schrijven voor vindbaarheid in Google

Een van de belangrijkste tips hebben we in het lijstje hierboven onbenoemd gelaten: het schrijven van je blog voor vindbaarheid in Google. Waarom dit zo belangrijk is? Vraag jezelf dan maar eens af hoe bezoekers op je site komen.

Dat kan natuurlijk via mond-tot-mondreclame en social media, maar de praktijk leert dat dit over het algemeen niet tot enorme bezoekersaantallen leidt. Wat dat wél doet, is vindbaarheid in de zoekmachine Google.

9 van de 10 mensen zoekt online informatie namelijk via deze zoekmachine. Een hoge positie in de zoekresultaten levert je dan ook grote aantallen gratis bezoekers op. Beter gevonden worden in Google is hierdoor een uitstekende strategie richting duurzaam succes. Op de blog van Webton lees je hierover de laatste tips.

Nog een tip: zorg er tijdens het schrijven wel voor dat je blog lekker leesbaar blijft. Hoog scoren in Google is heel belangrijk om meer bezoekers naar je website te trekken, maar het is niet de bedoeling dat je je artikel ‘volstopt’ met zoektermen. Lezers hebben dit al snel in de gaten en zullen hierdoor sneller afhaken. Ook wordt je tekst er kwalitatief niet beter van.

blog google

Geld verdienen met een eigen blog beginnen

Na het lezen van dit artikel weet je niet alleen hoe je een blog moet beginnen, maar ook hoe je de site tot een groot succes kunt maken. Verwacht echter niet direct gouden bergen. Neem de tijd om een trouwe community op te bouwen en je website te vullen met mooie content. Heb plezier in het schrijven van je artikelen en wees niet bang om je persoonlijkheid te laten zien. Dat kunnen je lezers alleen maar waarderen. Ben je in jouw opzet geslaagd en trekt je weblog maandelijks veel bezoekers? Dan is het prima mogelijk om er geld mee te verdienen.

Daar zijn verschillende manieren voor. Je kunt bijvoorbeeld producten of diensten verkopen als je met je blogberichten een bepaalde autoriteit hebt opgebouwd binnen je vakgebied. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van reclame, zoals advertenties van Google AdSense.

Geld verdienen met je blog kan ook door middel van advertorials. Dit zijn advertenties in de vorm van een gewoon blogbericht. De inhoud van een advertorial is echter een stuk minder commercieel en bedoeld om bezoekers te informeren over een bepaald product of dienst. Natuurlijk wel met de bedoeling om de lezer uiteindelijk aan te zetten tot actie. Tip: ook al schrijf je advertorials in opdracht van een bedrijf, blijf wel zo dicht mogelijk bij jezelf. Zo behoud je je geloofwaardig en nemen mensen je serieus.

Ook affiliate marketing, waarbij je andermans producten verkoopt via je eigen website, is tegenwoordig bijzonder populair. Afhankelijk van het product is het soms mogelijk een flink aandeel van de winst te krijgen. Bol.com is bijvoorbeeld een van de bekendste webwinkels waar jij je kunt aansluiten als affiliatie.

Waar je website ook over gaat; er zijn talloze verdienmodellen mogelijk.

De voordelen van zakelijk bloggen

Ook als ondernemer kan het maken van een blog je veel opleveren. Lezers van jouw blogartikelen zijn immers potentiële klanten voor je bedrijf. Hoe beter jij erin slaagt je vakinhoudelijke kennis aan te tonen in berichten, hoe meer de doelgroep jou ziet als een specialist die toegevoegde waarde biedt.

Besluit jij om zakelijk te gaan bloggen, zorg er dan voor dat je schrijft over onderwerpen waar je (potentiële) klanten ook daadwerkelijk iets aan hebben. Relevantie is vaak het toverwoord. Help met het oplossen van een probleem. Leg uit hoe een bepaald product werkt of geef je mening over een actueel onderwerp. Vind je het lastig om te bepalen wat voor jouw doelgroep relevant is? Vraag het ze dan.

Zakelijk bloggen is daarom een van de beste online marketingstrategieën om leads te genereren en nieuwe markten aan te boren. Beschik je zelf niet over de tijd of kennis om een succesvolle blog te beginnen? Maak dan gebruik van de professionele content marketing diensten van Webton.

En wil jij een blog maken, maar vind je het om uiteenlopende redenen lastig om te beginnen? Webton helpt je er graag bij en verzekert je bovendien van een professioneel resultaat. Hierdoor wordt je kans op succes een stuk groter. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op via info@webton.nl of bel ons op 074 – 3030400.

Ton Heerze

Over de auteur

Ton Heerze
Eigenaar en oprichter

In 1999 heb ik Webton opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!

138 artikelen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reageren
STRATEGY DIGITAL DESIGN
Deel dit artikel