06-02-2012

06/02/12 – Belastingdienst gaat digitaal

Ook de Belastingdienst gaat met de tijd mee. Het kabinet is er namelijk voor om de welbekende blauwe enveloppe af te schaffen en over te gaan op digitale communicatie vanuit dit overheidsorgaan. Het is niet alleen meer van deze tijd, maar belangrijker nog, het zou een miljoenenbesparing opleveren.

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën stelt dat de communicatie via de blauwe enveloppen niet in één keer gedigitaliseerd zullen worden. Dit zal in verschillende fases verlopen, zo meldt Weekers in een brief aan de Tweede Kamer. Uiteindelijk zal iedere burger een persoonlijke portal op de website van de Belastingdienst krijgen, waar officiële beschikkingen te vinden zullen zijn.

Volgens Weekers zal de digitalisering van de Belastingdienst een miljoenenbesparing opleveren. Op dit moment verstuurd de belastingdienst jaarlijks 160 miljoen blauwe enveloppen. Wanneer dit aantal met 50 miljoen omlaag kan, levert dit al een besparing van 95 miljoen op. Het digitaliseren ervan is echter nog niet zo eenvoudig als het lijkt, er zal namelijk eerst een wetswijziging moeten plaatsvinden. Op dit moment staat namelijk in de wet dat een belastingplichtige een papieren beschikking ontvangt. Verwacht wordt dat de wetswijziging nog dit jaar zal worden ingediend.

Weekers stelt de digitalisering van de Belastingdienst niet alleen voor als een bezuiniging, maar vooral als een stap in de richting van betere gebruikersvriendelijkheid van de belastingdienst. Volgens Weekers is digitale communicatie namelijk idealer voor de belastingbetaler. Dat hierin waarschijnlijk geen uitzondering wordt gemaakt voor ouderen of personen zonder computer of werkende internetverbinding, wordt buiten beschouwing gelaten. Wel zal er ‘gerichte ondersteuning’ komen voor mensen in deze situatie.
Voorlopig lijkt de digitalisering van de Belastingdienst echter hoofdzakelijk bedoeld om bij te dragen aan de 395 miljoen euro die de Belastingdienst moet bezuinigen. Er is echter niet bekend geworden hoeveel het gaat kosten om de blauwe enveloppe af te schaffen en digitaal te gaan versturen.

Bron: Tweaker.net

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!