04-11-2014

04/11/14 – 6 tips voor een snellere website

Je website sneller maken is een goede manier om bezoekers te binden en hoger te scoren in Google. Bezoekers willen zo snel mogelijk de informatie vinden waar ze naar op zoek zijn. Wanneer een website erg lang moet laden, zullen zij al snel geneigd zijn voor een andere website te kiezen. Het bevorderen van de usability (een goede gebruikerservaring) van je website zal daarom zorgen voor continuïteit in bezoekersaantallen op de lange termijn.

Een snelle website heeft niet alleen voordelen voor bezoekers, ook Google wordt hiermee op zijn wenken bediend. Hoe sneller een website is en hoe beter geoptimaliseerd, hoe makkelijker het voor de zoekmachinegigant is om de inhoud ervan te beoordelen. Hierdoor zal Google artikelen op jouw website sneller in verband brengen met bepaalde zoektermen, waardoor je een hogere positie in de zoekresultaten zult bemachtigen. Met andere woorden: hoe sneller je website, hoe sneller bezoekers je zullen vinden!

Tip 1: Snelle websites scoren beter in Google

Google wil dat zoekmachinegebruikers zo snel mogelijk de informatie vinden waar ze naar op zoek zijn. Google beoordeelt daarom bij elke zoekterm welke website in staat is de gevraagde informatie zo snel en volledig mogelijk aan te leveren. Hoe sneller de laadtijd van een website, hoe sneller de informatie gebruikers zal bereiken. Google geeft daarom logischerwijs de voorkeur aan websites die snel inladen en beloont deze met hogere noteringen in de zoekresultaten. De langzame websites volgen op gepaste afstand, terwijl ze inhoudelijk misschien wel net zo relevant zijn voor de ingevoerde zoekterm.

Er spelen echter nog meer belangen een rol. Google hoopt namelijk dat gebruikers die de benodigde informatie gevonden hebben nog eens terugkomen voor een andere zoekopdracht. En hoe sneller een bezoeker zijn informatie gevonden heeft, hoe sneller hij weer bij Google terug zal komen. Iedere keer dat een gebruiker een zoekopdracht uitvoert, worden er door Google advertenties getoond. Hoe meer zoekopdrachten er zijn, hoe vaker de advertenties getoond worden en hoe meer geld Google hieraan verdient.

In eerste instantie zou je wellicht denken dat de winst van enkele seconden die een snellere website oplevert weinig verschil zou moeten maken. Maar wanneer je je realiseert dat Google op mondiale schaal dagelijks bezocht wordt door miljoenen gebruikers, kan een snelheidsverhoging van luttele milliseconden al zorgen voor aanzienlijk meer klikken op Adwords-advertenties. Google heeft er dus alle baat bij om snelle websites te belonen met een betere positie in de zoekresultaten.

Tip 2: Verkort de laadtijd van afbeeldingen

Tekst neemt nauwelijks serverruimte in beslag en heeft daarom weinig tijd nodig om in te laden. Afbeeldingen zijn vaak een stuk groter en zijn daarom verantwoordelijk voor het grootste deel van de laadtijd van veel websites. Ondanks de snelle internetverbindingen van tegenwoordig kost het nog altijd de nodige tijd om afbeeldingen in te laden. Hoe groter het bestand, des te hoger de laadtijd zal zijn.

Een eenvoudige manier om je website sneller te maken, is om de bestandsgrootte van je afbeeldingen te verkleinen. Dit kan door het bronbestand te converteren naar een bestandsformaat dat minder ruimte in beslag neemt. Veelgebruikte bestandsformaten voor online afbeeldingen zijn JPG of JPEG, GIF en PNG.

Door verschillende methoden van compressie is het eindresultaat bij de verschillende bestandsformaten behoorlijk uiteenlopend. Daarbij kan vaak ook nog eens voor een bepaald kwaliteitsniveau worden gekozen. Hoe lager de kwaliteit, hoe kleiner de afbeelding zal zijn en hoe sneller je website zal laden. Maar vergeet niet: het oog wil ook wat. Bezoekers willen naast een snelle website ook een website met mooie afbeeldingen van goede kwaliteit. Zoek dus altijd naar een goede balans tussen snelheid en kwaliteit.

Tip 3: Host je video’s extern

Naast kwalitatief hoogwaardige afbeeldingen, mogen ook video’s niet ontbreken op een moderne website. Helaas zijn videobestanden vaak nog veel groter dan afbeeldingen, waardoor de laadtijd van een pagina omhoog kan schieten. Een eenvoudige manier om dit te omzeilen, is door het betreffende videobestand niet op je eigen webserver te plaatsen.

Er zijn gespecialiseerde videodiensten zoals YouTube waar jouw video geheel gratis kan worden geplaatst. YouTube geeft jou vervolgens een insluitcode die je aan de pagina kunt toevoegen waar je de video wilt plaatsen. Op deze manier kunnen bezoekers de video via jouw website bekijken, terwijl het geen vertraging oplevert voor de laadsnelheid van je website.

Tip 4: Kies voor snelle webhosting

Slechts weinig websites worden gehost op een server bij mensen thuis. Wanneer je hier toch voor kiest, is het zaak de serverinstellingen af te stemmen op een optimale laadtijd van je website. Omdat thuisservers echter een beperkte capaciteit hebben, is het vaak verstandig om te kiezen voor een professioneel alternatief zoals een webhoster of een eigen server in een datacenter. Deze laatste oplossing is alleen weggelegd voor websites die niet alleen hoge eisen stellen aan een server, maar ook over een hoog budget beschikken.

De meeste websites kiezen daarom voor de gulden middenweg: betaalbare webhosting bij een betrouwbare hostingprovider. In dat geval deelt je website de serverruimte met andere websites. Hierdoor zal de laadtijd hoger zijn dan bij een server in een datacenter, maar in de meeste gevallen is de snelheid nog altijd acceptabel. Wel is het dan belangrijk om te kiezen voor een webhoster met een goede reputatie op het gebied van snelheid. Op internet zijn over alle hostingproviders uitgebreide reviews en ervaringen te vinden. Doe hier dan ook je voordeel mee en lees je vooraf goed in.

Tip 5: Technische optimalisatie van je website

HyperText Markup Language (HTML) is de opmaaktaal waar websites uit bestaan. De inhoud van een website is dan ook grotendeels afhankelijk van de wijze waarop de HTML-code is geschreven. Speciaal voor de opmaak van websites is nog een andere taal bedacht: Cascading Style Sheets (CSS). CSS bepaalt in grote mate hoe de website over zal komen op bezoekers. Zaken als lettertype, lettergrootte, menu-indeling en kleurgebruik zijn afhankelijk van de gebruikte CSS-code. Door het uiterlijk van de website te programmeren in CSS in plaats van HTML, wordt de onderliggende HTML-code van de website een stuk korter en overzichtelijker. Dit verkort de laadtijd van de HTML-code, waardoor de website als geheel merkbaar sneller zal worden ingeladen.

Tip 6: maak je CMS sneller met plugins

Miljoenen websites maken tegenwoordig gebruik van het populaire Content Management System (CMS) WordPress. Dit bekende CMS zorgt ervoor dat gebruikers niet zelf een website hoeven te programmeren via geavanceerde HTML- of CSS-codes, maar op toegankelijke wijze hun website kunnen vormgeven via een administratiepaneel. Voor aanvullende functies zijn speciale plugins beschikbaar die gratis aan de website toegevoegd kunnen worden. Zo zijn er ook plugins die de laadsnelheid van een WordPress-website direct kunnen verbeteren.

Een van de populairste plugins om WordPress-websites sneller te maken is W3 Total Cache. Deze plugin is geheel gratis te installeren en zal een website voor de meeste bezoekers direct merkbaar sneller maken. Voor vrijwel alle websites is deze plugin een uitstekende keuze. Toch is voorzichtigheid geboden bij het downloaden en installeren van veel WordPress-plugins. Geactiveerde plugins worden bij een websitebezoek op de achtergrond ingeladen en zorgen dus voor extra laadtijd op je website. Probeer het aantal plugins dus tot een minimum te beperken en kies alleen voor plugins die een duidelijke meerwaarde voor jouw website hebben.

Test onze tips!

Met bovenstaande 6 tips heb jij alle benodigde kennis in huis om je website op korte termijn een stuk sneller te maken. Wil je weten wat nu daadwerkelijk het resultaat van je inspanningen zal zijn? Maak dan gebruik van PageSpeed Insights om de laadtijd van je website te testen voordat je onze tips hebt doorgevoerd. Na het implementeren van ons advies, voer je de test nogmaals uit. Je kunt dan exact vergelijken tot welke snelheidsverbeteringen je aanpassingen hebben geleid. De maximale score van 100 wordt zelden of nooit gehaald, maar PageSpeed Insights zal je na de test een aantal tips geven om je website nóg sneller te maken.

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!