18-03-2013

18/03/13 – Een wereld na Google Reader

readerPANIEK! Google Reader houdt het voor gezien en dat is een regelrechte catastrofe voor veel internetjunkies. Per 1 juli aanstaande houdt Google Reader op met bestaan. In 2005 deed het zijn intrede en sindsdien had het een hoop trouwe fans. Speciaal voor degene wie afgelopen jaren onder een steen heeft geleefd, hier even een korte uitleg: wanneer je dagelijks je portie websites bijhoudt en naleest, kun je daar wel eens heel druk mee zijn. Google Reader heeft hier een handige oplossing voor. Op veel websites kun je je abonneren op een RSS-feed lezer. Deze RSS-feed lezer houdt samen met je Google Reader een handig overzichtje bij van alle nieuwe berichten die op deze sites verschijnen. Het is een soort mailbox waarin je een overzicht hebt van al jouw favoriete websites. Op deze manier hoef je ze niet meer stuk voor stuk af te gaan maar kun je in één handig overzicht de nieuwste berichten nalezen. Handig toch? Veel gebruikers zullen dit in ieder geval beamen.

Sinds medeoprichter Larry Page het stokje deels overnam binnen Google heeft hij besloten dat Google eens flik op de schop moet. Afgelopen maanden hebben een aantal populaire- en mindere populaire diensten binnen Google het veld al moeten ruimen. Google wil zich namelijk concentreren op een aantal primaire zaken zoals Google, Gmail, Google Agenda en Google+. Daarbij is geen plaats voor andere diensten en deze zullen dus komen te vervallen.

Dat Google Reader hier ook onder valt, schiet bij veel gebruikers in het verkeerde keelgat. Een actie om Google te behoeden voor deze maatregel is al gaande. Of het gaat helpen is nog maar de vraag, maar geen nood! Gelukkig zijn er op het internet een heleboel gratis soortgelijke diensten te ontdekken, hieronder volgen een aantal opvolgers van Google Reader:

  • Netvibes – Bij Netvibes krijg je als gebruiker de mogelijk om de opmaak volledig naar eigen smaak in te richten. Hierbij kan je proberen om het oude vertrouwde Google Reader na te bootsen. Netvibes is niet alleen via je desktop beschikbaar maar ook als app voor je smartphone.
  • Feedly – Feedly is erg praktisch in gebruik, het biedt je de kans om met je Google account in te loggen en al je gegevens over te zetten. Feedly is zowel via je desktop als app voor je smartphone te gebruiken.
  • Totally.me – Ontwikkeld door een heuse Hollander, alleen daarvoor al het proberen waard. Totally.me gebruikt niet alleen RSS feed voor al je websites maar ook voor al je sociale media. Alle informatie samen wordt middels een leuk en vernieuwd visueel beeld samengevoegd.
  • The Old Reader – Deze reader probeert het gevoel dat Google Reader in zijn begin jaren had, weer nieuw leven in te blazen. The Old Reader tracht zichzelf als de oude versie van Google Reader maar dan in een nieuw en verbeterd jasje.

Tot en met 1 juli zal Google Reader nog te gebruiken zijn maar het kan geen kwaad om alvast een overstap te maken naar een van de alternatieven. Zo kun je alvast wennen aan je nieuwe omgeving.

Bron: Dutchcowboys.nl

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!