04-06-2012

04/06/12 – Wachtwoord van 55+’er het beste

Bij het gebruik van je computer krijg je te maken met vele wachtwoorden voor het beveiligen van diverse domeinen en persoonlijke pagina´s. Het lijkt soms een ware kunst om een veilig wachtwoord te kiezen, want hackers zijn heel kundig tegenwoordig. Geheel tegen de verwachting in is uit onderzoek gebleken dat mensen van 55 jaar en ouder betere wachtwoorden uitkiezen dan jongeren.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Joseph Bonneau, een it-wetenschapper werkzaam voor de universiteit van Cambridge. Om een duidelijk overzicht te krijgen van het soort wachtwoord dat men gebruikt, maakte Bonneau een overzicht van ongeveer 70 miljoen wachtwoorden van Yahoo-gebruikers. Om de privacy van de gebruikers te garanderen, zijn de wachtwoorden versleuteld door Yahoo ter beschikking gesteld.

Om conclusies te kunnen trekken uit het overzicht van wachtwoorden, keek Bonneau onder andere naar geografische en demografische patronen. Deze patronen kunnen bijdragen aan de keuze voor een wachtwoord. Zo kiezen mensen vaak voor hun adres als wachtwoord of zullen mannen vaker voor een naam van een sportheld kiezen dan vrouwen. Aan de hand van deze analyses kon Bonneau duidelijke conclusies trekken. Zo bleek dat zowel Duitsers als Zuid-Koreanen voor computergebruik gemiddeld de meeste veilige wachtwoorden kiezen. In Indonesië kiest men echter voor de minst veilige wachtwoorden. Ook bleek dat jongeren het blijkbaar lastiger vinden om een veilig wachtwoord uit te kiezen, want mensen van 55 jaar of ouder zijn hier beter in.

Bonneau geeft zelf ook nog een aantal tips voor het kiezen van een veilig wachtwoord voor computergebruik. De veiligheid van een wachtwoord wordt gemeten in een bit-veiligheidsniveau. Gemiddeld kiezen de meeste mensen een wachtwoord met een 10bit-veiligheidsniveau. Dit soort wachtwoorden zijn niet erg veilig, omdat het na slechts 1000 pogingen al te achterhalen valt. Bonneau zelf stelt dat het veiligste wachtwoord een 9-cijferig wachtwoord is, dit komt neer op een 30bit-veiligheidsniveau. Volgens Bonneau is dit wachtwoord voor de gebruiker ook makkelijk te onthouden, omdat we ook in staat zijn om telefoonnummers te onthouden.

Kom je er daarna nog niet uit om een goed wachtwoord te kiezen en ben je jonger dan 55 jaar? Dan kun je altijd de hulp inschakelen van iemand die deze magische leeftijdsgrens al wel heeft bereikt.

Bron: Tweakers.net

Vind je dit een interessant bericht? Deel het!